Räddad mat

Matsmarta miljöhjältar räddade rekordmycket mat

Förra året minskade Matsmart och våra miljöhjältar till kunder matsvinnet med 3 218 ton, genom att handla mat som annars hade slängts. Det är en ökning med 59 procent jämfört med 2017.

– Vi vill minska matsvinnet och om inte våra kunder i Sverige gett den här maten en andra chans hade den kastats. De är riktiga miljöhjältar, säger Matsmarts vd Karl Andersson.

Under 2018 sålde Matsmart totalt 3 218 ton mat i Sverige, mat som annars hade slängts. Det är en ökning med 59 procent från 2017, då motsvarande siffra var 2 022 ton. Den mat som svenskarna räddade 2018 minskar utsläppen av koldioxid med cirka 5 000 ton. Det motsvarar mer än 3 600 flygresor tur och retur till Medelhavet.

– Våra kunder gör en insats för miljön, och får dessutom mer pengar över i plånboken. Samtidigt hjälper vi producenter att sälja felmärkta eller utgående varor.

Enligt Naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall i Sverige per år. Ungefär hälften av detta är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om den behandlats annorlunda. Den mängd mat som slängs varje år ger utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige.

– Det visar hur stort problemet är. Men eftersom allt fler producenter och konsumenter vill minska matsvinnet gör vi en tydlig skillnad. Matsmart har fyllt ett tomrum i matvarukedjan, säger Karl Andersson.

Så här har vi räknat

Att producera 1 ton mat orsakar utsläpp på cirka 1,54 ton koldioxid, enligt Naturvårdsverket. Det betyder att 3 218 ton räddad mat minskade svenskarnas koldioxidutsläpp med 4 956 ton. Det motsvarar mer än 3 600 flygresor tur och retur från Stockholm till Medelhavet, enligt www.klimatkompensera.se.