Smartaste julen

Så blir julen både hållbar och prisvärd

Juliga produkter med 20-90% rabatt samtidigt som matsvinnet minskar. Låter det för bra för att vara sant? Inte på Matsmart.

Must, glögg, vinterdryck från Blossa, senap, russin och så en och annan godsak i form av bland annat Twist. På Matsmart hittar du en mängd juliga produkter som alla har det gemensamt att de fyndas med 20-90 procents rabatt.

Samtidigt som du fyndar inför jul bidrar du också till ett mer hållbart firande genom att matsvinnet minskar.

Nedan har vi listat fem andra tips som också får julen att bli mer hållbar. Kolla in dem, så sparar du in på både pengar och miljön.

5 tips – så minskar du matsvinnet i jul

  • Banta julbordet. Planera julbordet tillsammans i familjen och rösta fram de favoriter som ni verkligen vill ha med. Stryk de rätter som hamnar i botten på listan.
  • Räkna ut hur mycket som behövs. Gör en enkel uträkning för att bedöma mängden. En bra tumregel är att ett recept för fyra räcker till 10–12 personer om rätten serveras på en buffé.
  • Håll huvudet kallt. När du planerat menyn och gjort inköpslistan är nästa steg att hålla huvudet kallt i butiken. Håll dig till planen och köp inte en extra av allt ”för säkerhets skull”.

  • Tänk smått. Använd gärna små uppläggningsfat, lägg upp en mindre mängd mat och fyll på vid behov. Duka med små tallrikar och assietter, det gör det enklare för gästerna att ta lagom mycket mat.
  • Planera inför nästa år. Spara din inköpslista och ta en titt på den efter jul. Var det något som inte gick åt alls? Var det något som saknades? Det är ett bra sätt att ha koll inför nästa jul och lättare kunna beräkna rätt mängd.