Bäst före-kunskap

Vad är bäst före-datumet?

Bäst före-datumet kan vara förvirrande. Faktum är att bara 1 av 5 svenskar vet vad bäst före-datumet betyder. Det innebär att helt perfekt mat slängs helt i onödan på grund av okunskap. Låt oss reda ut vad det står för en gång för alla!

Bäst före-datumet är en märkning som fungerar som en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte på något sätt att maten blir otjänlig därefter. Faktum är att maten kan hålla i veckor, månader och till och med år efter att bäst före-datumet passerat.

Det som kan hända när bäst före-datumet passerats är att smak, konsistens, krispighet, färg eller tuggmotstånd förändras. Ett enkelt sätt att minska matsvinnet är att titta, lukta och smaka på maten. Ser den okej ut, luktar den okej, smakar den okej — då är den också okej att ätas.

Vad menas med korta bäst före-datum?

En del av de produkter som vi säljer kan ha kortare bäst före-datum än i en vanlig butik. Det gör vi för att förhindra att de blir till svinn hos våra leverantörer! Det som vi kallar ett "kort" bäst före-datum är dock inte alltid så kort som en kan tro. Dagligvaruhandeln ställer nämligen ofta höga krav på att bäst före-datumen ska ligga långt fram i tiden. Märkligt kan en tycka - men det finns en förklaring. Det beror på att det ofta finns långa logistikkedjor som varorna ska färdas genom, vilket kan ta en del tid. På Matsmart har vi kortare logistikkedjor och kan därmed se till att mat med fullt tillräcklig tid till bäst före-datumet säljs till våra kunder till ett bra pris! Bra va? Vill du veta en varas bäst före-datum så hittar du den alltid i dess produktinformation.

Vad är sista förbrukningsdagen?

Sista förbrukningsdagen är en märkning som talar om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Denna märkning används för livsmedel som lätt kan bli förstört av mikroorganismer och därmed bli hälsofarligt.

Varor märkta med en sista förbrukningsdag (inga sådana varor säljs på Matsmart) ska därför inte ätas efter att slutdatumet passerat. Det gäller exempelvis produkter som färskt kött, fisk och fågel.