🤑 SUPER SAVE SALE - Upp till 90% rabatt! 🤑 Till rean
Rädda mat och minska din (kli)matpåverkan!

Klimat­­påverkan

Minska ditt (kli)matavtryck!

För varje order från Matsmart sparas koldioxidutsläpp. Det är lite som att få betalt för att shoppa istället för att behöva betala.

Hur mycket sparas?

Naturligtvis beror hur mycket koldioxid som sparas på hur många produkter som räddas. Men i genomsnitt sparar en order från Matsmart 10,4 kg CO2e.

Det är ungefär lika mycket koldioxid som krävs för att ladda din mobil sisådär 680 gånger.

impact-illustration-23-se

Nu undrar kanske du hur vi fått fram den här siffran?

Vi bad IVL Svenska Miljöinstitutet om hjälp eftersom de är experter på området klimatberäkningar och klimatforskning. De tittade på forskning kring matsvinn och hittade detta sätt att beräkna klimateffekten av att rädda mat.

hitta produkter att rädda

Varför gör vi det här?

Mänskligheten och vår planet behöver en stor förändring för att vi ska kunna skapa en framtid med schyssta levnadsvillkor. Men allt det här kan kännas lite överväldigande...

Symbol super smart

Så var börjar vi?

I väntan på nya teknologier och rena och förnyelsebara energilösningar, kan vi minska våra utsläpp om vi börjar agera lite smartare. Faktum är att om vi alla bestämmer oss för att sluta göra dumma saker kommer det att ta oss en god bit på vägen mot en hälsosammare och lyckligare framtid.

Matsvinn är riktigt, riktigt, riktigt dumt, och faktum är att det står för svindlande 10% av de globala utsläppen av växthusgaser. Om vi kunde minska dessa utsläpp skulle vi vara en bit på vägen till att nå de globala målen. Ganska otroligt va?

Det här ska vi göra

Vår maträddarbusiness ska bidra till tre saker:

  • Spara CO2e!
  • Rädda mat!
  • Spara pengar!

Vi vill driva matsystemet i en hållbar riktning där inget som produceras går till spillo och där medvetna beslut tas för att på så vis se till att vi inte använder mer än vi behöver. Vi är dessutom fast beslutna om att hållbara val måste finnas tillgängliga och till ett överkomligt pris för alla människor. Om det inte finns, kommer det vara väldigt svårt och krångligt att göra rätt. Billigt och hållbart å andra sidan, funkar bra för precis alla.

Klimatberäkningar

Climate Impact Infographic 2 SE

Klimatberäkningarna baseras på forskning som säger att köp av en återvunnen vara eller en vara som riskerar att gå till spillo, tar bort behovet av att köpa en nyproducerad vara. Så istället för att köpa en ny vara, slänga den gamla och återvinna lite energi från självaste avfallsprocessen, behövs bara den gamla varan vilket betyder att vi får en nettobesparing motsvarande en produkt. Eller nästan iallafall. Vi måste förstås se till att dra av den energi som tas tillvara i avfallsprocessen vid förbränning eller biologisk nedbrytning av den gamla produkten.

Vill du gräva djupare i det här? Läs IVL:s rapport ! Klimatfördelar med att använda Matsmarts tjänster.

Kort sagt: det är dumt att slänga bort bra produkter. Det är bättre att rädda dem!

*Beräkningar har gjorts på standardordrar för Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. Med andra ord ordrar som innehåller de allra mest populära produkterna.

hitta produkter att rädda