Matsmart-guiden

Vill du levla upp när det kommer till att leva lite mer hållbart? Vi har listat våra sex favorittips för vad du kan göra. Och du, det gör ingenting om du inte tickar alla fem redan idag. Små steg framåt är också steg att vara stolt över.

Handla på Matsmart

Varje år slängs en dryg tredjedel av all mat som produceras i världen, vilket resulterar i både naturresurser och pengar rakt i papperskorgen. Att handla hos oss är kanske det enklaste sättet att motverka det. Varje köp innebär nämligen att du är med och hjälper till att rädda varor som annars skulle ha slängts. Ett hjältedåd för både planeten och plånboken.

Lär dig laga mat

Vad har det med hållbarhet att göra kanske du tänker nu? Jo, det finns nämligen forskning som visar att bättre kockar slänger mindre. De litar nämligen mer på sina egna sinnen, snarare än ett bäst före-datum och vågar gå utanför receptboxen och laga mat med det som finns. Att bli bättre i köket behöver heller inte vara så svårt. Det handlar bara om att laga mer mat. Övning ger färdighet som vi brukar säga.

Skriv mer listor

Att dra ner på impulsshopping gör inte bara under för planeten, det är också rätt snällt mot din plånbok. Så, vad är det egentligen du vill ha? Skriv listor på kläder, skor, prylar och möbler du vill eller till och med behöver och försök hålla dig till dem. När vi sparar till någonting alldeles särskilt blir det ju också roligare att till slut få köpa, och vi tenderar att använda det mycket mer. Win-win!

In i frysen

Har du handlat mycket men ätit lite? Det är okej! Gör det till en vana att kolla av vad som finns i frysen med jämna mellanrum. Om något börjar skrumpna lite, eller helt enkelt inte passar in i middagsplanerna för de närmsta dagarna är frysen din bästa vän. Hacka upp, stek lätt och frys in till bättre tider. Det köper dig både lite tid för stunden, och tenderar att bli en glad överraskning när kylen sedan ekar tom de sista dagarna innan löning.

Fynda second hand

Ja, du har säkert hört det förut. Men det är värt att upprepa. Att handla second hand är alla fyndjägares absolut bästa tips. Idag kryllar internet av sidor som gör det lättare än någonsin. Designmöbler och -kläder, böcker, elektronik och små söta, udda glas att dricka udda saker ur. Att handla second hand är inte bara ekonomiskt och bra för planeten, det garanterar dessutom ett hem, eller garderob som inte ser ut som någon annans. Ganska trevligt!

Matlådor för alla

Investera i en flott liten matlåda i glas eller aluminium och börja vägen mot ett rikare liv. Få saker har nämligen en sådan effekt på plånboken som just matlådan. Laga lite extra kvällen innan, eller dryga ut det som blev kvar på middagen med lite grönsaker. Genomsnittslunchen ligger idag på strax över hundralappen, medan en matlåda kostar någonstans mellan hälften och en tredjedel av det. Och dessutom ger du dig själv chansen att skryta lite om dina matlagningskunskaper på jobbet!