Om matsvinnet

2019 räddade vi – tillsammans med våra kunder och ansvarsfulla leverantörer – 5047 ton mat från att slängas. Med din hjälp hoppas vi kunna minska matsvinnet än mer.

Matsvinnet är ett globalt problem och hur stort det faktiskt är förstår man när nedan siffror redovisas:

  • Var femte matkasse som du bär hem slängs – helt i onödan.
  • 56 kilo fullt ätbar mat slängs per person och år
  • En tredjedel av all mat som produceras slängs.

Samtidigt går miljontals människor hungriga. Så kan vi ju inte ha det.

Matsmart ger maten en andra chans och köper in helt perfekta varor som i många fall annars hade slängts. Orsakerna varierar, men ofta beror det på överproduktion, förpackningsbyten, säsongsvaror samt kort eller passerat bäst före-datum (mer om bäst före-märkningen här). Maten säljs med 20-90 procents rabatt till matsmarta kunder över hela Sverige.

Du som vill lära dig mer om matsvinnet och dess påverkan på miljön, kolla gärna in vår Matsvinnsskola.

Hjälp oss att rädda ännu mer helt perfekt mat. Länge leve maten!

Bäst före-datumet är en garanti från producenten att varan håller exakt samma kvalité som vid tillverkningstillfället. Det betyder inte att maten blir otjänlig därefter.

Faktum är att maten kan hålla i veckor, månader och till och med år efter att bäst före-datumet passerat.

Det som kan hända när bäst före-datumet passerats är att smak, konsistens, krispighet, färg eller tuggmotstånd förändras.

Ett enkelt sätt att minska matsvinnet är att titta, lukta och smaka på maten. Ser den okej ut, luktar den okej, smakar den okej — då är den också okej att ätas.

Varor märkta med sista förbrukningsdag (inga sådana varor säljs på Matsmart) ska däremot inte äta efter att slutdatumet passerats. Det gäller exempelvis produkter som färskt kött, fisk och fågel.

Mängder av mat slängs enbart på grund av att många (1 av 5 svenskar) inte vet vad bäst före-datumet betyder. Det innebär att helt perfekt mat slängs helt i onödan på grund av okunskap.

På Livsmedelsverkets hemsida kan du också läsa mer om bäst före-märkningen.

Matsvinnsskolan

Vill du lära dig mer om hur och varför matsvinn uppstår - och vad du kan tänka på för att minska din egen klimatpåverkan? Kolla in vår matsvinnsskola!