Vi är Matsmart

Vårt mål

Att matsvinnet ska bli lika med noll kan kännas lika orimligt som att hälla tomatkross i nyfönat hår. Runt om i världen blir massor av mat till svinn helt i onödan. Många gånger slänger vi mat utan att ens tänka på det. En burk tomater, sista koppen i bryggaren eller pastan med passerat bäst före-datum. Det vill vi uppmärksamma. Kanske kan det få en eller flera att tänka till. Vi vill ju att bra, felfri mat ska ätas, inte slängas!

Vi gillar att göra annorlunda och vi är ganska envisa. Det var nog den kombinationen som fick oss att göra matrevolution: rädda mat och sälja den billigt till klimathjältar på nätet. Vi blev helt besatta när vi insåg att en tredjedel av världens mat åker rätt ner i soporna.

Matsmart grundades 2013 av Erik, Kalle och Uffe som såg hur mängder med perfekt mat kastades, helt i onödan. Samtidigt hade världen börjat prata klimat på riktigt. Att inte kasta felfri mat var inte bara smart, utan superviktigt för planeten. Erik och hans två kompisar fattade att de var något stort på spåren och startade en e-handel från en källare med hjälp av ett verktyg för några hundralappar de hittade på nätet.

Inom kort spenderade de dagar och nätter med att packa lådor. Och beställningarna fortsatte att öka. Deras idé hade blivit till en rörelse. Prisjägare och klimathjältar från överallt ville vara med. Hade de startat en revolution?

­

 

­

Varför är vi en annorlunda matbutik?

För att minska det övermäktiga är Matsmarts ambition att göra allt så enkelt som möjligt. Därför säljer vi bara hållbara grejer*. Bara hållbara grejer? Nu har du förmodligen ett gäng frågor om hur det funkar. De ser vi till att svara på här nedanför:

­

 

­

Den korta versionen låter ungefär såhär: Matsmart säljer rädda-planeten-grejer* som annars skulle riskeras att slängas på grund av någon av följande anledningar:

  • Överproduktion
  • Felaktiga förpackningar
  • Säsongstrender
  • Korta eller ibland passerade bäst före-datum**

Överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender, kort eller ibland passerat bäst före-datum. Orsakerna till varför en god och fullt ätbar produkt riskerar att slängas är minst sagt fåniga. Att bara kasta det här vore ett otroligt slöseri med vår planets resurser. Så vi räddar dem helt enkelt, och säljer dem med superrabatter. Allt du behöver göra för att få hem superprodukterna till din dörr och samtidigt bli en klimathjälte är helt enkelt att köpa dem. Plättlätt skulle vi säga.

Bäst före – och bra långt efter

I kampen mot matsvinnet är det många bäckar små som tar oss framåt. En av dessa bäckar är bäst före-datumet. Stora mängder mat slängs enbart på grund av att det finns en okunskap kring begreppet. Ett bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att äta utan om hur länge det förväntas behålla prick samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. I kvaliteten räknas saker som smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd in. Datumet kan ses som en garanti från producenten vad gäller kvaliteten, men betyder alltså inte att produkten inte går att äta efter passerat bäst före-datum. Faktum är att den kan hålla i veckor, månader – ja till och med år efter att datumet passerats.

Använd sinnena

Ett väldigt enkelt sätt att minska matsvinnet är genom att använda ögon, näsa och tunga istället för att stirra sig blind på dagar. Titta, lukta och smaka på maten – ser, doftar och smakar den ok? Då så, bara att hugga in! I Matsmarts sortiment finns ofta produkter som varit på vippen att slängas just på grund av ett kort eller passerat bäst före-datum. Det gör oss lika glada varje gång vi får chans att rädda varor som dessa och erbjuda dem till våra kunder med grymma rabatter istället för att slänga dem.

Ny på Matsmart? Använd koden NYKUND15 för 15% rabatt

Hur handlar jag?

Precis som i vilken vanlig webbshop som helst. Du klickar på en vara du gillar, lägger den i din kundkorg och repeterar den processen tills du är nöjd. Då går du vidare till kassan, njuter en stund av tanken på alla pengarna du sparat och insatsen du gjort för miljön, väljer önskat fraktsätt och genomför köpet. Eftersom vi inte har några fysiska butiker levererar vi antingen till din dörr, eller närmaste pickup point. Ganska bekvämt, eller hur?

Hur funkar leveransen?

Eftersom vi inte säljer några kyl- eller frysvaror kan vi skicka din beställning via de vanliga paketdistributörerna. Det innebär också att vi levererar överallt. Ö-ver-allt. Eller ja, varken till Kina eller planeten mars, men iallafall till heeela Sverige.

Hur kan det vara billigt och hållbart?

Rätt trevligt, eller hur? Eftersom vi räddar grejer och hjälper våra leverantörer att vara mer hållbara, får vi möjlighet att köpa loss våra produkter till kanonpriser. Vilket gör att vi kan sälja dem till dig med drömrabatter. Och eftersom allt du hittar hos oss är räddat, är det också hållbart. Så glöm dyra eko schmeko-hyllor i din vanliga mataffär. Vår typ av hållbarhet är till för, och tillgänglig för precis alla.

Varför förändras ert utbud hela tiden?

Eftersom vi hela tiden vill rädda grejer som riskerar att slängas, måste vi anpassa oss efter vad som behöver räddas just nu. Det betyder att vårt utbud förändras mest hela tiden. Antingen ser en det som ett knöligt problem, eller som ett konstant flöde av nyheter och limited-edition-varor för dig och dina klimatvänner. Men skynda att fynda, ibland är våra partier små och säljer slut blixtsnabbt.

Hur vet jag vilket bäst före-datum en vara har?

Det är lätt! Vi ser alltid till att skriva varors bäst före-datum i produktinformationen. Du hittar produktinformationen genom att klicka in dig på en vara du tycker om och sedan kika på bäst före-information som du hittar strax under varans pris.

Vad menar ni med normalpris?

Alla våra varor har både ett matsmart pris och ett normalpris. Normalpriset för en vara är ett jämförelsepris och baseras på vad en ordinarie vara kostar i en medelstor svensk matbutik, utan särskilda rabatter, kampanjer eller utförsäljningar. På Matsmart strävar vi efter att erbjuda priser som är 20-80% billigare än varans normalpris i butik. Smart för både plånbok och planet! Vissa varor, till exempel från våra egna varumärken BY MOTATOS och SAVED BY MOTATOS, går inte att hitta i andra butiker, och har således inget normalpris men är trots det väldigt prisvärt!

Har vi missat att svara på någon fråga?

Då svarar vi supergärna på den. Skriv till vår kundservicehej@matsmart.se så lovar vi att svara så bra och så snabbt vi bara kan!

Okej, "hållbara rädda-planeten-grejer" - vad menar vi? Säljer vi koldioxidfångare? Nix. Men vi minskar onödiga koldioxidutsläpp. Om det totala koldioxidutsläppet från världens matsvinn (1,3 miljarder ton) koncentrerades till ett land skulle detta hypotetiska matsvinns-land vara det tredje största utsläppslandet i världen, efter USA och Kina. Så om vi skippar allt matsvinn och istället ser till att allt det som produceras kommer till nytta så gör vi klimatet en stor tjänst. För mycket utsläpp är dåligt, men de absolut värsta utsläppen är de onödiga.

** Läs mer om vad bäst före-märkningen egentligen innebär här.