🥳 Få 75 kr rabatt när du shoppar för 600 kr 🥳 Till kampanjen
Matsmart Stories

Förebilden Hadijah: “Det behövs fler kvinnor i ledarpositioner”

Varumärken & produkter

2024-03-07

Hadijah, Uganda 2022. Foto Martin Kharumwa.

Hadijah Naigaga bor i Uganda, ett av de 13 länder där The Hunger Project arbetar med förändring och utveckling. Den 45-åriga fembarnsmamman har gått flera utbildningar i ledarskap och jämställdhet genom The Hunger Project. Hon är ordförande för byns kvinnoråd och tror starkt på kvinnors viktiga roll som samhällsförändrare.

Hadijah är målinriktad och ödmjuk. Hennes hårda arbete har lett till flera ledande roller. Hon är fast besluten att stötta andra kvinnor i och utanför sitt samhälle, och drivs av att hjälpa andra att växa.

– Det behövs fler kvinnor i ledarpositioner, förklarar hon. När man bestämmer sig för något och har rätt förutsättningar, kan man gå hur långt man vill.

Hadijah är småbrukare och möter många utmaningar kring skörden.

– Jag planerade för att få en stor skörd med saftiga klasar matbananer, men de kom inte. Först var det mycket sol, sedan fick vi väldigt kraftiga regn och många av bananplantorna föll ihop. Man inser hur sårbart det är.

Genom att ställa om jordbruket till agroekologiska metoder har jorden blivit bättre och skördarna större. Träd som planteras in i odlingarna ger skugga och gör jorden bördigare. Genom att sälja överskott från sitt jordbruk har Hadijah kunnat spara pengar för att köpa loss mark och bygga ett hus med en uthyrningsdel som ger intäkter till hushållet. Hon berättar stolt att alla hennes barn kunnat utbilda sig, något som hon själv inte fick möjlighet till som ung.

Mer om The Hunger Project

Läs mer om The Hunger Project och deras metoder för att få ett hållbart slut på världshungern (https://thehungerproject.se/).