Pasta Puttanesca

Recept

2021-05-20

Pasta puttanesca

Här bjuder mästerkocken Elenore Holmström på ett smarrigt recept på Pasta Pasta puttanesca!

Eleonores vegetariska puttanesca med friterad kapris

Ingredienser:

För fyra portioner:

  • 400g torkad pasta av valfri sort
  • 2st gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl kapris - små
  • 150 g Kalamataoliver – urkärnade (Går att använda flera olika sorters oliver)
  • 2 msk olivolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • Eventuellt 2 krm salt
  • 3 krm svartpeppar – nymald
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1,5 dl neutral olja – matolja, solrosolja eller rapsolja
  • 1 knippe bladpersilja

Gör så här:

1.Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja på låg till medelhög värme till det att löken blivit mjuk och genomskinlig, löken ska inte ta färg. Ca 5 minuter.

2.Häll över tomatkross och ca en halv dl av kaprisspadet och 1 dl vatten. Krydda med peppar och chiliflakes. Låt sedan stå och puttra på låg värme, helst 30 minuter, tillsätt lite mer vatten om såsen tjocknar för mycket. Hacka oliverna grovt. Tillsätt oliverna och låt puttra ytterligare 1 minut. Smaka av och tillsätt salt om det behövs.

3.Koka pastan 1,5 minut kortare än det står på förpackningen, glöm inte att det ska vara massor av vatten och mycket salt i kastrullen för bästa resultat vid all pastakokning.

4.Krama ur kaprisen med hushållspapper så att den inte är vattnig. Hetta upp den neutrala oljan till 170 grader innan du häller i kaprisen. Fritera i ca 2 minuter till det att kaprisen har blommat ut och blivit krispig. Fiska sedan upp kaprisen och låt torka lite på hushållspapper. (Spara oljan du friterat i för att använda i kommande rätter där en olja med lätt sälta kan vara gott att steka i).

5.Hacka persiljan och häll av vattnet från pastan. Vänd ner persilja och pasta i såsen och låt sjuda i 1 minut. Toppa med den friterade kaprisen och lite riven parmesan om så önskas.

För fler recept och matinspiration – följ @eleonoresmat på Instagram.