Somrig rulltårta med blåbär

Recept

2023-06-07

rulltårta med blåbär och grädde

Grattis! Du har hittat sommarens fräschaste dessertrecept. Vår enkla och somriga rulltårta! Med fruktig fyllning och en ljuvligt fluffig konsistens kommer denna läckerhet att sätta guldkant på sommarens alla firanden. Rulltårtan är klassikern som inte lämnar någon missnöjd. Frasig och söt, och den går att variera i oändlighet.

Passa på att göra din baking mer hållbar genom att använda räddade ingredienser. Kolla in vårt bakningssortiment där du hittar räddade bakingredienser så som mjöl, strössel, choklad, jäst med mera!

Ingredienser tårtbotten:

3 st ägg 2 dl strösocker 2 dl vetemjöl 0.5 dl mjölk

Ingredienser Mascarpone och romkräm:

250 g mascarpone, 2 dl vispgräddde, 1/2 dl florsocker, 1 msk citron (saften), 2 msk valfri god rom

Instruktioner för mascarponekräm med vispgräddbas:

  1. I en stor skål, tillsätt mascarpone och vispgrädde. Med hjälp av en elvisp eller en handvisp, vispa mascarpone och grädde tills det blir mjukt och fluffigt. Se till att inte övervispa!

  2. Tillsätt florsocker i skålen och fortsätt att vispa tills det är väl blandat och krämen blir lite tjockare.

3.Pressa 1 msk saft från en halv citron och tillsätt den i skålen. Blanda försiktigt med en sked eller spatel tills citronsaften är helt inblandad.

  1. Slutligen, tillsätt rom i mascarponekrämen och blanda försiktigt tills den är jämnt fördelad.

  2. Smaka av krämen och justera sötman eller citrussmaken efter önskemål. Du kan lägga till mer florsocker för en sötare kräm eller mer citronsaft för en mer frisk smak. Mascarponekrämen är nu klar. Förvara den i kylen fram till servering för att hålla den fräsch och fast.

Instruktioner tårtbotten:

Förvärm ugnen till 250 grader Celsius.

  1. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.

  2. Vispa ägg och sockret tills det blir ljust och poröst.
  3. Tillsätt vetemjöl och bakpulver i blandningen. Blanda försiktigt och tillsätt mjölken.
  4. Häll smeten på den förberedda bakplåten och jämna ut den till en jämn yta. Baka i förvärmd ugn i cirka 5-7 minuter, eller tills rulltårtan har fått en gyllenbrun färg och fjädrar tillbaka när du trycker lätt på den.

När du tagit ut tårtbotten gäller det att vara snabb innan tårtan stelnar. Bred på med krämen samt färska lite mosade blåbär. Rulla sedan rulltårtan försiktigt från ena kanten till den andra. Forma den lite försiktigt med hjälp av bakplåtspappret.

Placera rulltårtan på ett serveringsfat och pudra över lite florsocker för dekoration.

Skär rulltårtan i skivor och servera den som en läcker efterrätt!