🎁 Få 8 produkter HELT gratis idag! 🎁 Skynda fynda

Bäst före – och bra långt efter

Vi är Matsmart

2021-07-29

I kampen mot matsvinnet är det många bäckar små som tar oss framåt. En av dessa bäckar är bäst före-datumet. Stora mängder mat slängs enbart på grund av att det finns en okunskap kring begreppet. Kanske är du en av dem som inte riktigt har koll? I så fall är du inte ensam. Faktum är att 1 av 5 svenskar inte vet vad bäst före-datumet står för. Det ser vi till att råda bot på genom att gå till botten med begreppet en gång för alla!

Så, ett bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att äta utan om hur länge det förväntas behålla prick samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. I kvaliteten räknas saker som smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd in. Datumet kan ses som en garanti från producenten vad gäller kvaliteten, men betyder alltså inte att produkten inte går att äta efter passerat bäst före-datum. Faktum är att den kan hålla i veckor, månader – ja till och med år efter att datumet passerats.

Använd sinnena

Ett väldigt enkelt sätt att minska matsvinnet är genom att använda ögon, näsa och tunga istället för att stirra sig blind på dagar. Titta, lukta och smaka på maten – ser, doftar och smakar den ok? Då så, bara att hugga in! I Matsmarts sortiment finns ofta produkter som varit på vippen att slängas just på grund av ett kort eller passerat bäst före-datum. Det gör oss lika glada varje gång vi får chans att rädda varor som dessa och erbjuda dem till våra kunder med grymma rabatter istället för att slänga dem.

Sista förbrukningsdagen

Till skillnad från bäst före-datumet är sista förbrukningsdagen något man faktiskt ska vara noggrann med. Märkningen talar nämligen om hur länge ett livsmedel är säkert att äta och används för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och därmed kan bli hälsofarliga. Exempel på sådana livsmedel är färskt kött, fisk och fågel. Dessa typer av varor säljs inte hos Matsmart.

Hos Livsmedelsverket kan du läsa ännu mer om bäst före och sista förbrukningsdag – och skillnaderna mellan märkningarna.