Matsmart Stories

Helt vanliga fast ovanliga produkter

Vi är Matsmart

2023-12-21

Helt vanliga fast ovanliga produkter

Vi har bestämt oss för att bli tuffare med vad vi klassar som räddade varor på vår sajt. Kort och gott så innebär det att det måste finnas en tydlig anledning till varför en produkt riskerar att svinnas för att den ska klassas som räddad. De anledningarna är:

- Korta eller passerade bäst före-datum

- Produktionsfel eller förändringar gällande förpackning eller innehåll

- Säsongsvaror

- Överskott till följd av prognosfel, avlistning i butiker eller att produkten slutar produceras

I de fall där överskott uppstår som inte kan kopplas till någon av ovan nämnda anledningar så bedömer vi risken för att produkterna kommer att slängas som låg, och därför kommer de inte att klassas som räddade på vår sajt.

Men om en del produkter inte längre klassas som räddade, vad är de då?

Mycket bra fråga, vi har ställt oss själva samma och landat i att de helt enkelt måste vara helt vanliga produkter. Ni vet såna som man köper i vanliga matbutiker, men som råkar vara ovanliga i just vår butik. För att ni ska veta vilka dessa vanliga, fast för oss ovanliga, produkter är kommer vi märka ut de på deras produktsidor med texten: “Helt vanlig produkt - inte räddad, bara en vanlig vara med låg risk att svinnas”.

Nu kanske du undrar hur vanligt det är med den här typen av vanliga produkter på vår sajt? Vår egna granskning har visat att ungefär 90 procent av alla olika varor vi haft på sajten under året 2023 kan klassificeras som räddade enligt våra nuvarande krav och 10 procent har klassificerats som vanliga.