🤑 GALNA PRISER! Fynda för 1-9 kr till kl. 23 🤑 Skynda fynda
Matsmart Stories

Skafferiguiden

Tips & tricks

2023-07-19

I samarbete med matsvinnsexperten Louise Ungerth har vi tagit fram en guide till hur länge maten i skafferiet egentligen håller och hur den bäst förvaras. Perfekt kunskap för den som vill spara på både plånbok och planet.

Skafferimat slängs helt i onödan

Visste du att många svenskar slänger mat bara för att den passerat sitt bäst före-datum? Väldigt onödigt med tanke på att maten ofta håller i åratal efter passerat bäst före-datum. För att råda bot på det har vi tagit fram en skafferiguide som talar om hur länge maten oftast håller efter passerat bäst före-datum och hur man förvarar den som bäst för att förlänga hållbarheten. Kanske att du undrar hur länge pasta egentligen håller, hur långt efter bäst före-datumet du kan äta bönor eller hur man egentligen förvarar kaffe som bäst? Allt det och lite till svarar vår skafferiguide på!

Fem svin(n)bra principer

I guiden finns även fem svin(n)bra principer som är bra att tänka på när det kommer till skafferimat. Dessa är:

(1) För att veta om mat med passerat bäst före-datum kan ätas är huvudregeln att titta, lukta och smaka. Om allt verkar okej är det fritt fram att äta!

(2) Mat med passerat bäst före-datum blir inte dålig att äta så länge den inte möglar. Det som däremot kan hända är att kvaliteten i form av smak, färg och tuggmotstånd förändras.

(3) Många skafferivaror håller i flera år efter passerat bäst före-datum om de förvaras rätt. Om inget annat specificeras i guiden så ska de förvaras mörkt, torrt och svalt. En del skafferimat ska förvaras i kylen när den öppnats.

(4) Sätt kylskåpet på 4°C. Då håller maten nästan dubbelt så länge som vid 8°C.

(5) Använd alltid rena redskap när du hanterar mat för att undvika att maten kommer i kontakt med bakterier som förkortar dess hållbarhet. Och inga fingrar i maten!

Ladda ner skafferiguiden

Sugen på att ta del av hela guiden? Då scrollar du ner en liten bit eller laddar ner hela guiden här! Vårt bästa tips är att skriva ut den och sätta upp den på skafferiet. På så vis ser vi tillsammans till att ingen skafferimat någonsin slängs i onödan igen. Au revoir till onödigt matsvinn, helt enkelt!

Skafferiguide