🤑 SUPER SAVE SALE - Upp till 90% rabatt! 🤑 Till rean
Matsmart Stories

Spara pengar genom att vara svinnsmart

Tips & tricks

2023-12-18

Jul och nyår är två av våra största mathelger. Tänk vad mycket kul och gott att se fram emot! Kanske upptäcker du ett svinnsmart nytt recept att ha som ny tradition under mellandagarna eller varför inte vara kreativ och utmana dagens julbord med nya idéer. Oavsett vad finns mycket kul och inspirerande saker du kan göra för att tänka svinnsmart och hållbart även i juletider. Planera redan nu och hitta det roliga i att skapa nya saker så du slipper slänga något i onödan! Zero waste goes Christmas!

Vad kan jag göra innan julafton?

Planering är en viktig pusselbit när det kommer till att minska matsvinn och tänka hållbart inför jul. Köp och tillaga färre maträtter, eller mindre mängder av alla maträtter du vill ha på julbordet, för att öka chanserna att det du köpt och tillagat går åt. Se över behov, tycker de personer du ska fira jul med om den mat som finns, eller handlar det mer om tradition och att “det ska bara vara så”? Blir det ändå mat över, se till att gästerna får med sig hem när de lämnar!

Vad kan jag göra efter julafton?

Börja enkelt - vad kan du frysa in? En lätt sak du kan göra med matrester och matvaror är helt enkelt att frysa in det. Mat håller längre om du fryser in det och det finns en hel del matvaror som du kanske inte tänker på i första taget som går att frysa in. Exempelvis går smör alldeles utmärkt att frysa in, likaså sylt och marmelader. Blir det kaka över från julaftonskvällen, frys in den också och ha redo för mellandagsmys eller varför inte för en helt vanlig januarikväll.

Skiva vörtbrödet i skivor och frys in så har du ett härligt alternativ till frukosten eller nattmackan. Mjölk håller i cirka tre månader i frysen, likaså grädde för matlagning. Istället för att slänga på grund av bäst-före datum, frys in istället!

Rest blir fest - frukost edition

Låt julbordets rester blir en härlig frukost, perfekt för mellandagarnas långsamma tempo. Det frysta vörtbrödet blir goda fattiga riddare, den gravade laxen blir perfekt till äggröra och mackorna får bra variation genom att ha allt gott du kan tänka dig på.

Överbliven risgrynsgröt blir goda plättar, tillsätt saffran om du har kvar och även sylten som du redan fryst in till. Julens dekorationer med apelsin och nektar blir perfekt juice till frukosten.

Som du nog redan märkt vid detta laget, the sky is the limit när det kommer till kreativa sätt att tänka klimatsmart under jul. Låt kreativiteten flöda och ha kul på vägen! God helg önskar vi på Matsmart!