🥳 Få 75 kr rabatt när du shoppar för 600 kr 🥳 Till kampanjen
Matsmart Stories

Spara pengar på mat!

Tips & tricks

2022-09-07

Med de stigande matpriserna kan det vara smart att ta till enkla vardagsknep för att vara schysst mot plånboken. Det är enkelt att spara pengar på mat, se våra 6 bästa tips här!

1. Frys det du redan har!

Har du tröttnat på din spaghetti och köttfärssås? Frys in det! Ofta ser vi förbi frysens otroliga egenskap att ge vår mat en andra chans.

Visste du att det går att frysa mycket mer än du tror? Det går tex att frysa ägg, grädde, vitlök, mjölk och annat som snabbt kan bli till svinn. Försök göra det till rutin att hålla koll på din mat och ge dem chansen till förlängt liv i frysen. På så sätt slipper du slänga halvtomma förpackningar och köpa nya. Och hur bra är det inte att plocka fram spaghetti och köttfärssåsen ur frysen när du blir sugen igen?

2. Planera med enkla knep!

Visste du att plånboken mår toppen av både veckomatsedlar och inköpslistor? Ett normalhushåll beräknas kunna spara minst 3000-6000 kronor per år på att minska sitt svinn. Källa: Avfall Sverige. När du planerar din veckohandling så blir det enklare att undvika onödiga köp och att bidra till matsvinnet.

Ytterligare en fördel med att veckohandla är att det blir lättare att hålla koll på vad du faktiskt har hemma. Kanske du glömt bort pastan i skafferiet eller att du redan har tacokrydda till fredagstacon? Ta din tid att planera veckohandlingen så sparar du både pengar på mat och undviker att leka tetris med skafferiets trånga utrymme.

3. Jämför priser!

Att jämföra priser är enklare än man tror, och du behöver faktiskt inte vara en prisjägare som lägger ner timmar av research. Börja med att jämföra kg-priset på varorna i butiken, ofta kan det skilja sig markant mellan olika varumärken och förpackningar. Ibland är det t.o.m. billigare att köpa mindre förpackningar, så ta en extra kik och ta på dig spara-pengar-glasögonen när du handlar.

Ett annat enkelt knep för att spara pengar på mat är att spana in Matspar.se som är en oberoende tjänst som jämför matbutikernas priser mot varandra. Visste du att alla procentskillnader du ser hos oss på Matsmart är grundat på deras prisjämförelse?

4. Bäst före - lika bra efter!

När du handlar i din vanliga butik, eller scrollar i vår annorlunda matbutik, var inte rädd för korta datum till pangpriser! Faktum är att 1 / 5 svenskar inte vet vad bäst före-datumet står för. Ett bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert att ätas utan om hur länge det förväntas behålla prick samma kvalitet som vid tillverkningstillfället.

I kvaliteten räknas saker som smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd in. Faktum är att den kan hålla i veckor, månader – ja till och med år efter att datumet passerats.

Ett enkelt sätt att minska matsvinnet är genom att använda ögon, näsa och tunga istället för att stirra sig blind på dagar. Titta, lukta och smaka på maten – ser, doftar och smakar den ok? Då så, bara att hugga in!

5. Bunkra mera!

Var inte rädd för att bunkra upp varor när du upptäcker ett extra bra pris! Äter du ofta pasta i matlådorna eller är tacofredag en tradition i hushållet? Passa på att köpa sådan mat du vet går åt i vardagen. Känns det dumt att bunkra och fynda 15-pack tomatkross eller tortillabröd på en gång? Det är tvärtemot otroligt supersmart och schysst mot plånboken.

6. Veckans reklamblad

I butikernas reklamblad och nyhetsbrev kan man ofta hitta smarriga erbjudanden och bra deals! När du planerar veckans matsedel, se till att spana in vilka varor du kan spara in extra pengar på. Kanske det finns 2 kg ost du kan frysa in för veckor framöver? Många enkla tips och trix i vardagen kan ta dig väldigt långt i hur du kan spara pengar på mat.

Läs våra andra artiklar för att lära dig mer om hur du både kan rädda och spara in pengar på mat!