Matsmart fakta om matsvinnet

Rädda planeten-fakta

2021-09-17

Fixar vi matsvinnet kommer vi en bra bit på väg mot att lösa klimatkrisen. Sant! Klimathjältar som räddar mat istället för att slänga sparar planeten. Hur man blir bäst på att svinna minst? Proffsen, alltså till exempel våra kunder, säger att det handlar om att släppa loss kreativiteten och planera.

Vad är matsvinn? Vi benar ut begreppen

Mat som kastas kan delas upp i två kategorier. Dels allt oundvikligt matavfall som ben, skal, kärnor och kaffesump. Den andra delen, som kallas matsvinn, är sådant som hade kunnat drickas eller ätas upp om vi hade jobbat lite smartare. FN:s livsmedelsorgan uppskattar att en tredjedel av all mat som framställs i världen aldrig äts upp! Det betyder att 1,6 miljarder ton mat vaskas varje år. Till absolut noll och ingen nytta. Det betyder också en helt galen klimatpåverkan: 10 procent av världens växthusgasutsläpp slängs rätt ner i soptunnan.

Bästa klimat-hacksen: tips för mindre matsvinn

Här nedan kommer några grymma tips till alla som vill minska matsvinnet och sin egen klimatpåverkan:

(Kli)matsmarta har svart bälte i planering

Vad finns redan i kylskåpet och skafferiet? Vad behöver du köpa som komplement för att få ihop en smarrig maträtt? Tänk på vilka eventuella rester du får och planera andra rätter där du kan använda upp matresterna. Glöm inte heller inköpslistan! Räddaren i nöden för att inte glömma något eller köpa onödiga varor.

Kyl-chilla: förvara dina livsmedel på rätt sätt

Förvara ingenting i direkt solljus! Kyl in mejerivaror, frukter och grönsaker fortast möjligt för att ge dem så lång livslängd som möjligt. Bröd, kött och rester ska i sin tur frysas in så att du säkert hinner äta upp allting innan det blir gammalt.

Bäst-före-snooza: titta, lukta och smaka

Mat blir inte automatiskt dålig bara för att bäst före-datumet har passerat. Var inte rädd för att lita på dina sinnen och släng ingenting utan att vara helt säker på att varan faktiskt inte går att äta!

Matsmarts roll i att minska matsvinnet

Matsmart köper in varor som annars hade riskerats att slängas och säljer dem till superbra priser till miljöhjältar! Det kan handla om varor med korta bäst före-datum, men också feltryck, säsongstrender eller överproduktion. Om det är klimatsmart? Japp! Att rädda mat sparar utsläpp och resurser. I snitt sparar en order på Matsmart drygt 12 kg CO2e. Det är ungefär lika mycket växthusgaser som släpps ut när man laddar en smartphone 1 500 gånger. Det är med andra ord svin(n)smart för klimatet att handla räddad mat.