Svaren på varför klimatpåverkan blir mindre när en räddar mat

Rädda planeten-fakta

2021-10-21

Vissa saker behöver du inte vara medlem i Mensa för att förstå. För visst känns det ändå helt rimligt att inte slänga bra mat? Då så, då är vi på samma bana. Detta har nämligen varit riktlinjen för den här butiken sedan dag ett. Hittills har våra kunder gjort ett fantastiskt jobb genom att bidra till att förhindra nästan 25 000 ton produkter från att hamna i soptunnan. High five på den!

Men som de bekräftelsejunkies vi är, har vi alltid undrat över exakt HUR BRA dessa matbesparingar verkligen är.

Eftersom vi själva inte är några forskare (faktum är att det där medlemskapet i Mensa känns väldigt långt borta) bad vi några riktigt smarta och erfarna personer vid Swedish Environmental Research Institute (IVL) att komma på ett sätt att mäta den klimatpåverkan som vi och våra kunder bidrar till när vi räddar mat och konsumtionsprodukter.

För hur bra hade det inte känts att kunna hänga en glänsande medalj med en fin text runt halsen? Det förtjänar vi! Kanske något i stil med: "Idag minskade jag mitt koldioxidavtryck".

Okej, tillbaka till forskningen. Detta kom IVL fram till! Att varje beställning med Matsmart-Motatos hjälper till att minska koldioxidutsläppen.

IVL tittade närmare på hur en genomsnittlig beställning från våra kunder ser ut och räknade sedan ut innehållets klimatpåverkan. De kom fram till att en beställning från Matsmart i genomsnitt sparar 12,7kg CO2e.

Och med spara menar vi inte att samla in växthusgaser från atmosfären, utan att vi ser till att produktionen inte var förgäves.

Om du har funderat mycket kring matsvinn och hur det påverkar miljön har du kanske också funderat på om matsvinn är så dåligt trots allt. För kan man inte bara återvinna och bränna den överblivna maten och på så sätt ta tillvara på energin? Då gör det väl ingen skada, eller?

Tyvärr har det visat sig att detta tillvägagångssätt endast kan ta tillvara på cirka 10 procent av utsläppen. Återvinning är såklart bra, men när produkterna ändå har producerats är det alltid bäst att rädda dem. IVL tänkte verkligen på allt i sin undersökning och tog såklart hänsyn även till detta när de tog fram ekvationen för klimateffekten av att rädda mat från att kastas.

Hur mycket varje enskild kund sparar beror naturligtvis på vad och hur många produkter personen köper. Men en sak är säker, och det är att du kan känna dig stolt över dig själv när du bidrar till sparade utsläpp och att din beställning i genomsnitt sparar lika mycket utsläpp