Matsmart Stories

Hur konsumerar jag mer hållbart?

Rädda planeten-fakta

2022-10-31

De flesta av oss vet hur viktigt det är att konsumera hållbart och cirkulärt. Men hur gör man det då? Man kan verkligen gå vilse i hållbarhetsdjungeln - därför samlade vi enkla tips och tricks som du kan implementera i din vardag! Så att du kan bli en klimathjälte på heltid!

Shoppa med gott samvete

Hållbar konsumtion kan appliceras på många saker som mat, kläder, hushållsapparater eller energi. Men den gemensamma kärnan i begreppet är att våra köpbeslut ska fattas utifrån behov och inte lust. Det är en bra tumregel att tänka på när du fattar ett köpbeslut – oavsett om det handlar om att köpa en diskmaskin eller ny skjorta. Är det ett genuint behov, eller snarare en önskan om något nytt? Det är en morot att bita i, eller hur? 🥕😉

Betyder det här att du som konsument ska sluta handla helt? Nejdå! Hållbar och cirkulär konsumtion gör det möjligt att fortsätta frossa i sådant som får dig att känna mersmak eftersom du vårdar, värnar om och konsumerar det som redan finns tillgängligt! 🤩✌️ Spana in tipsen nedan!

Dress to impress på ett hållbart sätt

Innan du rusar till butiken för att köpa ett nytt plagg, fundera på om du inte kan dress to impress på ett hållbart sätt istället. 👕🪡 Spana in tipsen nedan!

1. Vankas det temafest? Istället för att köpa en nyproducerad utklädnad som, let’s face it, du bara kommer att använda en gång, kan du istället hyra en redan producerad outfit! Det finns flera kläduthyrningsföretag, bland annat Klädoteket och Hyber.

2. Handla i din egen garderob! Ofta har vi glömt bort vad som finns i både garderob och förråd. Du kanske hittar den snygga tröjan du glömt bort och får fram en helt ny outfit? 🤩

3. Dra nytta av lektionerna från syslöjden: skulle du kunna laga ett trasigt plagg själv? Om svaret är nej finns det lyckligtvis proffs som svarar ja istället för nej! Kika på RepaMera eller Mender.

Så när behovet av att köpa nya kläder dyker upp innebär cirkulär och hållbar konsumtion att vi i första hand väljer att köpa second hand, hyra kläder eller provar att lappa och laga. På så vis kan vi förlänga livslängden på en produkt så att den kan användas mycket, ofta och länge.

Andra klimatsmarta tjänster: Sellpy, Tradera, Blocket, Plick och Erikshjälpen!

Minska matsvinnet

Hur ska man tänka när man konsumerar mat då? 🍝♻️ Det är lite svårare att hyra och köpa second hand. Men det finns faktiskt enkla sätt att konsumera hållbart och använda det som redan producerats. Oss på Matsmart känner du säkert redan till, men det finns flera andra tjänster som hjälper dig att minska matsvinnet! Bland annat: Too good to go, Karma, Resqclub och Saveabl!

Laga klimatsmart middag

Förutom att använda dig av tjänster som räddar mat på ett hållbart sätt kan du även laga klimatsmart middag med enkla medel. 😎✌️ För att vara extra schysst mot moder jord ska du tänka på detta:

1. Handla efter säsong! 🥕 Grönsaker som är i säsong behöver mindre värmeenergi, belysning och gödningsmedel än om de producerats vid något annat tillfälle. Grädden på moset är att grönsaker som är i säsong ofta är billigare – en win-win för både plånka och planet!

2. Håll koll på energin! Hur ser din energiförbrukning ut när du lagar mat? 🔌 En sak att ha i åtanke är storleken på kastrullen. Det kräver mer energi att värma och rengöra en stor kastrull än en liten. Om du lagar små mängder åt gången, välj en mindre!

3. Utnyttja ugnsvärmen! 🔥 Om du ska laga middag i ugn, passa på att göra en stor sats på en gång. Att värma upp ugnen förbrukar nämligen mycket energi och då är det bättre att utnyttja värmen till max.

Det behöver alltså inte vara dyrt eller särskilt svårt att vara hållbar. 🌍 Vi hoppas att dessa enkla tips och tricks kan inspirerade dig att tänka och konsumera mer hållbart i framtiden. Nyfiken på att lära dig mer om hållbar konsumtion? Klicka här!