🍓 Zingo Jordgubb Sockerfri 20-pack ENDAST 59 kr 🍓 Till dealen

Cirkulär konsumtion – vad är det egentligen?

Rädda planeten-fakta

2021-11-01

Oavsett om du precis börjat nosa på begreppet hållbarhet eller sedan länge är en (kli)mathjälte av rang kan djungeln runt klimatavtrycken kännas lite snårig. Klimatforskarna har sedan länge sagt sitt; Det är dags att en gång för alla säga hejdå till slit och släng-samhället och istället välkomna en mer hållbar framtid. Men vilka hållbara alternativ finns det för att vi ska kunna fortsätta handla med gott samvete och vad innebär egentligen begreppet cirkulär konsumtion?

Zero waste innebär tusenfaldiga möjligheter

Alternativet till dagens linjära konsumtionsmodell är inte helt oväntat dess raka (böjda?) motsats, dvs. ’cirkulär konsumtion’. Detta hållbara alternativ kan ses som ett naturligt kretslopp där målet är smartare användning av jordens resurser. Logiskt, eller hur? När behovet av att köpa någonting nytt dyker upp innebär cirkulär konsumtion att vi i första hand väljer att köpa second hand, hyra kläder eller provar att lappa och laga. Inom cirkulär konsumtion är du nämligen användare av saker och ting – istället för att vara dess ägare. På så vis kan vi förlänga livslängden på en produkt så att den kan användas mycket, ofta och länge – men framförallt av flera.

Fortsätt shoppa med gott samvete

Betyder det här att jag som cirkulär konsument ska minska konsumtionen eller sluta handla helt? Svaret är nej! Cirkulär konsumtion möjliggör för dig att fortsätta frossa i sådant som får dig att känna mersmak eftersom du vårdar och värnar om det som redan finns tillgängligt. Genom att marinera dig själv i cirkulär konsumtion kan du bli en mästerkock på att återvinna, lappa och laga och du på så vis förvandlas till en så kallad ’cirkulent’ som genom hållbar konsumtion kan inspirera andra att också sluta cirkeln.

Börja navigera som cirkulär konsument

Men hur går vi i praktiken ifrån allt slit och släng till vårda och spara? Ett första steg till att bli en mer cirkulär konsument kan vara att spana in den inspirerande rörelsen Circular Monday som den 22 november drar igång massvis med (kli)matsmarta erbjudanden via hållbara företag i framkant som på ett lustfyllt sätt gör det möjligt för dig att utforska rollen som klimathjälte. Och även om begreppet cirkulär konsumtion fortfarande kan kännas snurrigt – fortsätt gå i cirklar. Tillsammans kan vi med hjälp av en cirkulär kompass börja lappa och laga det trasiga konsumtionshjul som idag läcker gas och på så vis ta sikte mot en grönare – men framförallt – mer hållbar framtid!

Hungrig på att veta mer? Vi på Matsmart vill givetvis dela med oss av fler lättlagade ekotips på en mer hållbar livsstil – gotta dig vidare HÄR!