Ekotips på hur du kan leva mer hållbart

Rädda planeten-fakta

2021-11-01

Hur kan jag handla hållbart och bli en mer medveten konsument? I stunder av förvirring kan det lätt kännas som om man är vilse i pannkakan och det kan då vara skönt att följa ett hållbart recept. Vi har därför tagit fram några lättlagade gröna ekotips på hur du kan bli en mästerkock på just en mer hållbar livsstil – genom att få mersmak på livet som (kli)matsmart cirkulent!

Konservera mera – tillvarata det du redan har

Basen i dagens konsumtionspyramid är att köpa nytt, men som medveten konsument vänder vi på steken och blir mer hållbara genom att använda det vi redan har hemma. Vi använder rester genom att titta, lukta och smaka – bäst-före kan vara lika bra långt efter. Visste du exempelvis att bruna bananer kan förvandlas till nyttiga smoothies och att det finns flera sätt att tillvarata rödbetsblast? Genom konservering av mat kan vi leva mer zero waste, men samtidigt spara både pengar och miljö. Följ inspirerande Ekotipset och låt dig marineras i fler lättsmälta husmorstips om hur du genom att konservera och laga mat med rester kan börja leva mer hållbart. Och stötta hållbara företag som togoodtogo.se som hjälper till att minska matsvinnet genom att rädda färskvaror som annars gått till spillo.

Lappa och laga

Vi vinkar hejdå till slit och släng-samhället genom att lappa och laga det vi håller kärt. Uppgradera dig till en klimathjälte som väljer att laga hålet i vinterjackan, som utforskar konserveringsmetoder och som börjar att rengöra med bikarbonat. Ekotips finns det gott om, men även proffs på zero waste att inspireras av. Ta del av hållbara schyssta erbjudanden via Circular Monday som under november lyfter fram cirkulär konsumtion och hållbara företag som i är i framkant vad gäller att just återanvända, lappa och laga!

Tänk nytt, men köp gammalt

En klimathjälte vill kunna shoppa med gott samvete, så innan du väljer nyproducerat, fråga dig själv vad du egentligen behöver? Låt behov gå före begär och handla second hand för att bidra till en mer cirkulär konsumtion. Stötta också dina lokala loppisbutiker och vidga dina vyer genom att exempelvis handla hållbart på auktionstjänster online som tradera.se där du kan gå från slit och släng till att bli en fullfjädrad cirkulent!

Återvinn är win-win

För att undvika att saker och ting blir liggandes orört finns det numera lyckligtvis många bra hyrtjänster både digitalt och lokalt som möjliggör för dig att hyra kläder online. Ett hybersmart och hållbart alternativ för den växande familjen är till exempel hyber.se som erbjuder dig att hyra barnkläder i bra kvalité – ett sätt för våra små att göra stor skillnad. Låt grädden på moset vara att byta och låna kläder med vänner och bekanta eller anordna en klimatsmart ge och ta hylla . På medvetenkonsumtion.se hittar du inte bara fler hållbara tips på hur vi alla vinner på att återvinna, utan också en glödhet lista över cirkulära varumärken du bara inte får missa!

Från klimatångest till mätt och belåten klimathjälte

Med en rejäl dos nyfikenhet kan vi alltså bli mästerkockar på att lappa och laga mer hållbart, men också skickliga på att känna igen hållbara produkter med bra eftersmak. Krydda din vardag med medveten konsumtion och duka på så vis upp en (kli)matsmart buffé av hållbara alternativ att frossa i med nära och kära. Och vad du än kokar ihop på dessa smarriga ekotips – glöm för all del inte att strössla med omtanke!

Är begreppet cirkulär konsumtion fortfarande snurrigt? HÄR kan du utforska mer!