🐣 Äggjakt! 🐣 Hitta 4 gratisprodukter Läs mer

Matens klimatavtryck – därför har det så stor betydelse

Rädda planeten-fakta

2021-10-21

Vi pratar ofta om foodprint, men vad betyder det egentligen? Faktiskt precis vad det låter som: en kombination av mat och avtryck, eller rättare sagt det klimatavtryck* som vår mat bidrar till.

Varför behöver vi hålla koll på detta? Jo, det har nämligen visat sig att vår mat ligger bakom en tredjedel av alla de växthusgaser som släpps ut på den här planeten. Detta kan till exempel jämföras med internationell luftfart som utgör två procent av utsläppen. Eller modeindustrin som ligger bakom åtta procent. Kanske inte så upplyftande. MEN. Fördelen med maten är att den utgör en så stor del av vår konsumtion att det finns gott om utrymme för förbättring.

Stanna därför upp och ge dig själv en klapp på axeln för att du nu faktiskt är medveten om att det är smart att vara matsmart. Och med denna viktiga information i bakhuvudet kommer du att kunna göra smarta val och lägga dina pengar och din energi på de saker som ger dig mest valuta för pengarna. Till exempel som att använda dessa fantastiska hacks.

Hacks för att minska ditt foodprint:

1. Rädda mat.

Mindre matsvinn hjälper till att spara utsläpp. 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser kommer från matsvinn. Att förbättra dessa siffror är superenkelt! Du kan rädda mat från onlinebutiker som vår, från särskilda hyllor i din lokala matbutik eller genom att använda matsvinnsappar. Du vet precis vad du ska göra!

2. Transporter har mindre betydelse än vad man kan tro.

Transporter, försäljning och paketering har en liten påverkan jämfört med tillverkning och produktion. Ingredienserna i en produkt utgör oftast den största delen av klimatavtrycket. Om du vill minska ditt foodprint ska du därför: tänka på vad du äter, inte var maten kommer ifrån (om den inte har fraktats med flyg; försök köpa så få produkter som möjligt som behöver fraktas med flyg).

3. Välja bra källor till protein.

Detta visste du kanske redan, men faktum är att nötkött bidrar till 10 gånger mer utsläpp än fläskkött. Ost bidrar till fyra gånger mer utsläpp än fisk, och viktigast av allt: att välja vegetabiliskt framför animaliskt bidrar oftast till 10–50 gånger lägre utsläpp.

4. Go nuts!

Intressant fakta. Eftersom många odlingsmarker just nu håller på att förvandlas till nötplantager har man på en global nivå möjlighet att i större mån lagra, snarare än att släppa ut, koldioxid. Tack för det, träden!

Kunskap är A och O för att kunna göra bra val. Och nu har du den, så ut och förändra världen!