Vår Impact Report 2021

Rädda planeten-fakta

2022-08-24

Hej, hallå där! Visste du att vi släppt vår (allra första) impact-rapport 2021? Det har vi. Den är runt 5 500 ord lång och till brädden fylld med viktig info. Och med viktig info menar vi siffror på den påverkan vi har på världen, såväl positiv som negativ. Eftersom rapporten är ganska lång, tänkte vi att en kort version skulle kunna vara en bra grej. Den versionen kommer här:

LÅT OSS TA DET FRÅN BÖRJAN

Innan vi djupdyker i alla impact-siffror, låt oss först sammanfatta vad som hände under 2021. Under årets gång var vi i full färd med att rädda mat på fyra europeiska marknader: Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. Och tillsammans med våra kunder och otroliga leverantörer, tog våra 190 medarbetare hand om och sålde över 20 000 ton av mat- och konsumentprodukter. Ledsen (läs: inte ledsen) för skryt, men det är ett maträddarrekord som förtjänar en plats i historieböckerna.

PLANET

Dags för lite impact-siffror, eller närmare bestämt siffror på vårt klimatavtryck. Under 2021 släppte vi ut 1 133 ton CO2e. Men tack vare all räddad mat bidrog vi också till en nettobesparing på 15 444 ton CO2e. Det betyder att vår maträddarbusiness hjälper planeten mycket mer än den stjälper eftersom den positiva nettoeffekten landar på över 14 000 ton CO2e. Utan tvekan en väldigt stor siffra! Det är faktiskt vad som krävs för att ladda cirka 1 702 997 048 smartphones eller förse 2 724 hushåll med el under ett helt år. Och det i sin tur, säger mycket om hur planetschysst det faktiskt är att rädda mat!

PEOPLE

Vi har allt att tacka de människor som arbetar med oss. Utan dem skulle ingen mat räddas alls! Under 2021 hade vi turen att ha inte mindre än 190 briljanta medarbetare. Vår personalomsättning var på 13%, vilket är en lite högre siffra än genomsnittet men fortfarande fantastiskt låg med tanke på att vi flyttade vårt nordiska lager från Katrineholm till Örebro. Sjukfrånvaron var cirka 20%, till stor del på grund av COVID-19. Totalt arbetade alla medarbetare hela 285 104.5 timmar tillsammans under året. Riktiga arbetsmyror!

POLICY

Sista delen av impact-rapporten består av viktig policy-info. År 2021 bestod vår styrelse av åtta medlemmar. Av dessa var fem (62,5 %) män och de återstående tre (37,5 %) kvinnor. När det gäller kundintegritet och datasäkerhet har vi tillämpat rigorösa interna processer som säkerställer att kunduppgifter varken läcker internt eller externt. Och lyckligtvis hade vi inga dataintrång under året. Vill du veta mer om hur våra kunders integritet skyddas? Läs vår fullständiga integritetspolicy här.

SUMMAN AV KARDEMUMMAN

2021 var året då vi räddade mer mat- och konsumentprodukter än vi någonsin gjort förut. Och vi är otroligt glada och stolta över att få ner det på pränt i vår alldeles första impact-rapport. Men vi är också fullt medvetna om att det finns stor förbättringspotential. Så det är precis vad vi ska jobba på härnäst - att bli bättre. Så gör dig redo för 2022! Vi kommer rädda mer mat än vi någonsin gjort förut (igen) och bli ännu bättre på att hålla koll på sånt som gör vår business grönare och mer rättvist. Det är ett löfte!

Ps. Vill du läsa hela vår impact-rapport? Ta en kopp kaffe (eller två) och läs den här.