🥳 Få 75 kr rabatt när du shoppar för 600 kr 🥳 Till kampanjen
Matsmart Stories

Hållbara Höstaktiviteter!

Tips & tricks

2022-10-08

Det är dags att byta ut den svala vårjackan till mysiga halsdukar och varma kängor. Hösten är äntligen här! Denna årstid är perfekt för te framför brasan men också för långa promenader ute i den vackra naturen. Hösten är inte bara till för att stanna inne när det är regn och rusk! Här kommer 3 hållbara utomhusaktiviteter som gör det roligare att vara utomhus i höst!

1. Gå på skattjakt i naturen!

Så här års är naturen med sina intensiva nyanser i orange, gult och rött ett fantastisk skådespel för ögat. Bege dig ut och passa då även på att ta del av naturens olika skatter. Ge dig ut i skogen på svampplockning eller varför inte bärnstensjakt vid kusten? Nu är nämligen den bästa årstiden för att hitta båda!

Ett tips för svampplockningen är att ladda ner appen Svampguiden. I appen så finns det guider på massa olika svampar, det är bra att ha om du är osäker på att plocka fel sorter. När du plockar bärnsten så kan det vara svårt att urskilja dem från glas. Ett enkelt knep att separera dem är att lätt bita i ditt fynd, om det påminner om plast så är det faktiskt bärnsten!

2. Fynda höstdekoration!

Varför köpa höstpynt eller inredning när du kan göra ditt eget? Ta en mysig promenad och samla på dig höstlöv i olika nyanser, kottar och kastanjer. Det är gratis, hållbart och perfekt att ha till både inredning och höstlovspyssel! Dessutom blir det enklare att bege dig ut när du har en aktivitet och ett pyssel att ta med dig in i värmen sen.

  • Bind ihop en höstkrans att ha på bordet eller på dörren för att välkomna gäster.
  • Fäst höstlöv runt blockljus för extra mysig höstkänsla.
  • Gör en kottslinga att hänga upp.
  • Dekorera bordet med en dukning av kastanjer.
  • Måla höstlöv - perfekt pyssel för även de minsta.

Naturen innehåller många skatter som vi har turen att ta del av. Därför är det viktigt att du värnar om miljön när du är ute på höstäventyr. Tänk på att du bara får plocka sådant som inte skadar omgivningen. Du får alltså inte gräva upp växter eller bryta av grenar. Du får däremot fritt plocka bär, svampar och torra grenar och kottar som ligger på marken.

3. Besök en skördefest!

Vill du inte ta dig utanför staden men fortfarande njuta av den krispiga höstluften? Besök en skördefest! Runtom i hela Sverige hålls det skördefester där du kan handla närodlade grönsaker, frukter och saker som sylt eller honung.

Det är ett perfekt tillfälle att stötta lokala bönder och aktörer men också lära dig mer om hållbar odling eftersom det ofta hålls aktiviteter och föreläsningar. En bonus är att det är väldigt mysigt att vandra omkring på marknaden och ta in de olika smakerna och dofterna.

Vad väntar du på? Ut och upptäck hösten med hållbara aktiviteter.