💚 YES Disktabletter 48-pack ENDAST 49 kr 💚 Till dealen

Så handlar du billigare när matpriserna stiger!

Tips & tricks

2022-07-01

Hög inflation i kombination med råvarubrist har gjort att matpriserna skenat under våren - och tyvärr ser det ut som priserna på mat kommer fortsätta att stiga under sommaren och hösten. Vi har listat våra bästa tips på hur man kan styra upp sina inköp för att hålla matkostnaderna nere.

Hög inflation i kombination med råvarubrist har gjort att matpriserna skenat under våren - och tyvärr ser det ut som priserna på mat kommer fortsätta att stiga under sommaren och hösten. Under maj månad steg inflationstakten till 7,2 procent, där mat och livsmedel är en av de kategorier där de ökade kostnaderna märks av mest. Det finns dock smarta sätt att hålla matutgifterna nere, även när priserna ökar.

Vi har listat våra bästa tips på hur man kan styra upp sina inköp för att hålla matkostnaderna nere. Här kommer Matsmarts sex tips på hur du håller nere dina matutgifter:

Ät mer växtbaserat - för planeten och för plånboken.

Att äta växtbaserat några fler dagar i veckan håller nere kostnaderna. Framförallt om man tänker på att handla grönsaker i säsong, och bygger mycket utifrån exempelvis rotfrukter och baljväxter som ofta är både mättande och håller länge. Dessutom är växtbaserad mat klimatvänlig.

Planera i god tid.

Gör upp matlistor för flera veckor framöver. Storhandla sedan det som går, frys in det som kan och lägg endast färskvaror på veckolistan. På så vis kan du välja större förpackningar med ett lägre kilopris.

Var flexibel och håll ögonen öppna för klipp.

För den längre planeringen av basvaror bör du se över de erbjudanden och rabatter som finns just nu. Istället för att låsa dig vid ett specifikt varumärke kan du passa på att köpa in det som just nu är billigare. För de färskvaror du köper mer frekvent och gör av med snabbt kan du med fördel ta turen förbi “kort datum”-hyllan. Se också över de erbjudanden och rabatter som finns just nu.

Ät upp det du köper.

Sverige slänger ungefär 35 kg mat per person varje år. För en familj på fyra personer motsvarar det ungefär 140 kilo per år. Det innebär att de flesta hushåll kan spara rätt mycket pengar på att planera sin matlagning så att all mat som köps faktiskt äts upp. De flesta livsmedel håller bra mycket längre än det som anges som bäst-före-datum. Titta, lukta och smaka på maten innan du slänger något i onödan.

Handla online.

Ofta kan du spara pengar genom att handla online. Där kan du i lugn och ro jämföra priserna mellan olika aktörer och på så sätt få den billigaste kundkorgen. Det kan även vara lättare att undvika impulsköp. Med tanke på dagens el- och drivmedelspriser, sparar du sannolikt pengar trots eventuell fraktkostnad, jämfört med om du tagit bilen till och från affären.

Håll koll på förpackningsstorlekarna.

När priserna på livsmedel stiger är det inte ovanligt att tillverkarna, istället för att höja priset på varan, minskar mängden i förpackningen. Fenomenet kallas för “krympflation” och här är det viktigt att konsumenter har ögonen med sig. Jämför hur mycket av varan du får för priset mellan olika tillverkare, ibland kan det löna sig att byta ett varumärke du vanligtvis köper mot ett annat där du får mer innehåll per krona.