Matsmart Stories

Smarta tips för att göra julen mer hållbar

Tips & tricks

2023-12-18

Man älskar ju julen! Högtiden för maxat vintermys, omtanke och återhämtning. Lättare sagt än gjort kanske. Nissarna ska veta att det kan behövas lite extra smarta hacks för att få bort sånt som vi helst inte vill ha på jul: stress, krav och överkonsumtion. Vi har samlat våra bästa tips som hjälper dig bli klimatsmart i juletider. Låt julen bli magisk, hållbar och alldeles underbar!

Julklappar

Steg ett: stryk alla från julklappslistan som varken blir gladare eller mindre stressade av att få och ge klappar. Den beskrivningen passar nog ganska många vuxna men inte alla, därför har vi samlat ihop lite grymma tips till dem som vill frossa i julklappar, helt utan dåligt samvete.

Ge bort upplevelser, klappar du har gjort själv och shoppa loss på ställen som säljer second hand. Extra bonus med cirkulärt är att det förutom att det är bra för klimatet också ofta blir billigare, mer unikt och definitivt mer av en sport än att handla nytt. En annan bra idé är att köpa digitalt! Digitala tjänster tar varken upp plats i hemmet eller bidrar till svinnet. Ge bort en prenumeration på en boktjänst, eller varför inte en streamingtjänst.

Svårt att välja klappar eller inte klappar? Kör julklappsleken där alla köper och får en klapp.

Resandet

Ha en trevlig stund samtidigt som du reser hållbart med tåget eller bussen! Om du måste ta bilen - försök att samåka så många som möjligt och minska antalet resor totalt under julen. Bor du så att du måste ta bilen för att handla mat, gran och klappar, fråga om grannen behöver skjuts så blir det en resa färre. Plus mycket trevligare transportväg på en social nivå!

Maten

Låt julbordet bli en smakupplevelse och satsa på mat som faktiskt kommer ätas. Strunta i traditioner och måsten, ha det du faktiskt gillar! Skapa till exempel ett julbord med mycket frukt och grönt; äpplen, grönkål, rödlök, brysselkål, rödbetor.

Varför inte fynda produkter som annars skulle ha slängts eller hitta nya sätt att få maten att leva längre. Om du älskar frukost har vi perfekta tips för dig här för att sätta extra guldkant på exempelvis mellandagarna.

Soporna

Sortera julsoporna, det är en rolig lek! Ta bort snören från paketen och lägg dem i sortering för brännbart, sortera kartonger för sig och presentpapperet i facket för pappersförpackningar. Se till att julgranen och tallriset hamnar i kommunens uppsamling för att så småningom blir fjärrvärme.

Din egen hållbarhet

Slutligen, vad händer med dig kring jul? Hur är din egen hållbarhet? Gör det du älskar och strunta i olika måsten och traditioner du inte tycker om. Våga säga nej till saker som tar energi och fokusera på en härligt ledighet, återhämtning eller varför inte ett långt marathon i soffan!