🤑 SUPER SAVE SALE - Upp till 90% rabatt! 🤑 Till rean
Matsmart Stories

MATSMART FYLLER 10 ÅR

Vi är Matsmart

2024-03-06

Den matsmarta resan har pågått ända sedan år 2014, och idag fortsätter den till vårt nya lager i Örebro. Läs mer om vår galna resa hit, hur det påverkar dig som klimathjälte och om hur mycket produkter ni räddat från att bli matsvinn över åren som gått!

Hur vår galna resa började

Allt började för nästan exakt åtta år sedan, när Matsmarts grundare Erik, Kalle och Uffe såg hur mängder med perfekt mat kastades rätt ner i soporna. Helt i onödan. Bara sådär. Tjoff! När de dessutom hörde att det var en tredjedel av världens mat som blev till matsvinn så uppstod något som närmast kan beskrivas som en manisk besatthet. Idag kallar vi det att vara klimatsmart, men för åtta år sedan var det många som såg de tre grundarna som galna vetenskapsmän. Vilket inte är helt osant, spana bara in bilderna nedanför.

Erik, Kalle och Johan i vår allra första lokal.

Efter att ha gått igenom the five stages of grief skapade Erik, Kalle, Uffe och deras kompis Johan en enkel e-handel i Stockholm. Där spenderade de fyra vännerna sena kvällar och nätter med att packa ordrar. Visste du att Kalle knappt lyckades få ihop 20 ordrar på två dagar? Han pratade hela tiden i telefon och försökte få med investerare på vår rädda-planeten-raket. Det är tur att han gör det än idag, för annars hade lagret halkat efter ordentligt. Don’t quit your daytime job Kalle.

Uffe packar en order i vår första lokal.

Det enda som fanns då var några hyllor och tre grundare med en stor dröm. Det fanns inte ens emballage att fylla upp lådorna med, så de fyllde alla lådor med räddade godispåsar(se hur grundaren Uffe fyller lådan med godis ovan). Som du säkert förstår har det hunnit hända en hel del sedan dess, men kärnan i Matsmart består.

Vi drömmer fortfarande om att utrota matsvinnet. Det är kombinationen av att vara både envisa och drömmare som fick oss att göra matrevolution: rädda mat och sälja den billigt till klimathjältar på nätet. Psst! Visste du att en av fem inte kan skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag?

Från Katrineholm till Berlin

Idén blev till en rörelse. Prisjägare och klimathjältar från överallt ville vara med! Hade Erik, Kalle och Uffe startat en revolution? Matsmart fortsatte att växa i rasande fart och 2015 gick flytten från Stockholm till vårt lager i Katrineholm där vi fick ett superduper-välkomnande.

Lagret är hjärtat i vår verksamhet. Hade inte det fungerat så hade vi inte lyckats minska matsvinnet på det sätt vi gör. Lagret i Katrineholm har gjort oss starkare som företag, säger Ulf Skagerström, en av grundarna till Matsmart.

Kalle säger hej till våra medarbetare på lagret i Katrineholm.

Mat som slängs helt i onödan var tyvärr inte bara ett problem på den svenska marknaden. Visste du att 88 miljoner ton mat slängs varje år inom EU? Denna fakta sände gåshud genom våra tre grundare som förstod att de måste steppa upp sitt maträddar-game. Inte kort efter att vi anlände till Katrineholm slog vi upp portarna till våra grannar på den finska marknaden! Nu började vår rädda-planeten-raket ta fart på riktigt. Men det tog inte stopp där!

Under 2019 gick vi även in som Motatos i Danmark, till följt av Tyskland år 2020. Idag består vi av fyra länder, och ett enda stort dreamteam som varje dag tillsammans pushar matsystemet i en hållbar riktning. I Sverige och Finland är namnet Matsmart, i Danmark och Tyskland är det Motatos (som tomatoes ungefär men lite annorlunda). Namnet i sig fungerar lite som en produktdemonstration - att mat inte behöver se ut som förväntat för att vara perfekt. Och domänen var dessutom tillgänglig och superbillig, precis som produkterna på sajten.

Matsmarts historia

Matsmart blir 2.0 i Örebro

Nu går vi in i en ny era, Matsmart 2.0 och flyttar in i vårt nya, automatiserade och klimatsmarta lager i Örebro. Lagret är otroliga 22 000 kvadratmeter stort, kommer att ha 149 robotar som hjälper vår fantastiska personal att plocka varor, och lagret kommer dessutom att drivas av el från solpaneler. Det gör att vi tillsammans kan rädda ännu mer produkter från att bli till svinn, på ett ännu smartare sätt!

Vad innebär vår lagerflytt för dig som klimathjälte? Vårt superstora lager i Örebro innebär bland annat att du kan rädda fler produkter, eftersom vi kommer kunna erbjuda ett ännu större utbud i vår webshop. Större katalog att rädda produkter ifrån? Don’t mind if we do!

Att valet föll på Örebro som plats för vårt nya lager var inte bara för att de har ett jättefint slott eller för att invånarna har en superhärlig dialekt. Vi låter vår fantastiska logistikchef förklara:

- Örebro är, utöver att det är en trevlig stad, en fantastisk logistikstad med stark position i E-handelssverige. Vårt lager får en bra position utifrån var våra kunder bor i landet och lagret kommer att ligga granne med PostNords stora terminal, säger Conrad Edgren. Flytten innebär alltså också att vi hoppas kunna erbjuda dig som klimathjälte effektivare och snabbare leveranser till hela Sverige.

Bild över vårt nya lager i Örebro.

Ett kärleksbrev till våra klimathjältar

Visst hade vi kunnat presentera tråkiga siffror, prata om investeringar eller babbla på i evigheter om vilken skillnad alla våra otroliga anställda på Matsmart gör för företaget varje dag. Men sanningen bakom vår framgång är att vi inte hade varit där vi är idag utan dig som klimathjälte.

Onödigt matsvinn är verkligen ett stort problem. Men allt fler konsumenter och producenter engagerar sig för att minska matsvinnet och tillsammans gör vi tydlig skillnad, säger Karl Andersson.

SE Saved Article

Allt det här är tack vare er, våra klimathjältar som år ut och år in räddar mat från att bli matsvinn. Under 2021 räddade ni rekordstora 10 969 ton (!) mat från att slängas i onödan! Det kallar vi hjältedåd på riktigt. Det har varit en galen resa, från en källare i Stockholm till vårt nya lager i Örebro. Tack för att ni är med oss på vår rädda-planeten-raket, tack för att ni gör skillnad på riktigt! 🚀 💙