Klimatsmart mat - så enkelt kan du påverka klimatet

Rädda planeten-fakta

2022-03-28

Det finns fler olika saker som innebär att tänka klimatsmart. Ett av dem är just maten och att du kan utgå från klimatsmart mat. Vad innebär då detta begrepp? Häng på så reder vi ut tillsammans plus ger dig handfasta tips som du enkelt får in i din vardag!

Klimatsmart är hållbart

Att äta är livsviktigt, gott och alldeles underbart! Klimatsmart mat handlar om att göra aktiva val som är bättre för planeten och att börja tänka mer hållbart. Om alla på jorden skulle leva som vi gör i Sverige skulle vi behöva mer än fyra planeter. Det är här vi behöver ändra tankebana och se över hur vi kan vara mer smarta när det bland annat handlar om mat. Som uttrycket säger: there’s no planet B.

Växtriket kallar

Hur kan jag då få in klimatsmart mat i min vardag? Första tipset handlar helt enkelt om att välja mer växtbaserat än exempelvis kött i dina rätter. Det är både klimatsmart och nyttigt att äta baljväxter, rotsaker, kålväxter och fullkorn. Tips från oss är denna härliga bönchilin som du hittar här!

Att dra ned på köttet betyder inte att du behöver ta bort det helt. Ska du äta kött tänk på att då välja miljömässigt bättre kött. Detta betyder certifierat, miljömärkt och närodlat!

Minska på matsvinnet

En stor portion (no pun intended) av vad du som individ kan göra för klimatet är att se över hur mycket som slängs. Slängd mat står för en stor och onödig miljöpåverkan och du kan påverka detta både enkelt och rätt roligt! Se över dina råvaror, planera utefter matlistor och se möjligheterna i vad du kan skapa för goda saker av det du redan har. Smart för både miljön, klimatet och plånboken!

Gör smoothie av frukten, pizza av allt gott som är kvar, pyttipanna a’la du! Detta går också att förmedla på exempelvis din arbetsplats. Visste du till exempel att vi häller ut 425 miljoner koppar kaffe och te i avloppet varje år i Sverige? (Källa: Naturvårdsverket).

Investera i isblock och häll i kaffeslattarna däri, så har du underlag till god iskaffe istället. Se supersmarrigt recept på det här!

Det är bara att sätta igång!

Det ska vara enkelt och kul att vara en klimathjälte, vilket du automatiskt blir när du tänker klimatsmart kring din mat. Det handlar bara om att börja och vi hjälper dig gärna! Kanske blir ditt startskott en annan typ av tacos, köpa mat som annars skulle slängts eller varför inte djupdyka i termer som ekologiskt och hållbart?