Matsmart Stories

En hållbar halloween

Tips & tricks

2022-10-13

Halloween ska firas med kusligt pynt, kreativa Halloween-kostymer och godis i överflöd! Därför kan det vara svårt att vara schysst mot både plånbok och planet när denna spökiga tid smyger sig på. Därför har vi här samlat massvis med tips på hur du kan ha en hållbar Halloween! Till exempel på hur du gör eget pynt på sådant du redan har hemma, hur du minskar matsvinnet, sparar pengar på godis och mycket mer.

1. En klimatsmart Halloween-kostym!

Ett enkelt sätt att vara klimatsmart är att inte köpa en ny Halloweenkostym varje år. 👻 De brukar dessutom kosta mycket. Varken schysst mot både plånbok och planet helt enkelt!

Du kan istället:

  • Återanvända det du redan har i garderoben.
  • Spana in en hyrtjänst
  • Köpa second hand
  • Om du har tid och är mer kreativt lagd så kan du göra din egen.

2. Gör ditt egna Halloween-pynt!

Ska du bjuda in till Halloweenfest? Då behöver du inte tömma plånboken i pyntaffärer, du kan enkelt göra eget pynt på sådant du redan har skräpandes hemma. Det behöver inte kosta att ställa till med fest! Här kommer tips på 5 olika pynt du kan göra helt själv.

Små fladdermöss

Toalettrullar är perfekt för alla olika sorters pyssel, speciellt till Halloween! 🦇 Du kan enkelt göra fladdermöss genom att måla toalettrullar svarta och vika in toppen till små öron. Ställ dem på bordet eller trä dem med tråd och häng upp som en girlang. Svävande små fladdermöss

Spökljus

Med ljus kan du skapa en mysrysig stämning på Halloweenfesten! 🕯 Men istället för att köpa nya ljus med spöklika tryck på, kan du måla ljusen du redan har hemma. Du behöver bara en tuschpenna och lite kreativitet!

Mini-pumpor

Det här pyntet är både läskigt och ätbart på samma gång! 🎃 Du köper bara ett gäng clementiner och målar på klassiska kusliga pumpa-ansikten.

Spindelnät

Istället för att köpa syntetiskt spindelnät så kan du enkelt göra eget av papper! 🕸 Ta papper du har hemma, vik ihop och klipp ut ett spindelnätsmönster. På Pinterest och Youtube kan du enkelt se hur man gör. Fäst spindelnätet sedan enkelt på väggarna med dubbelhäftande tejp.

Lådan

Har du handlat Matsmart på senaste? Spara lådan! 📦 Den kan du använda till massvis av olika pyssel! Klipp, måla och klistra pynt till Halloween. Du kan till exempel klippa ut spökiga gravstenar eller ruskiga fladdermöss som du hänger upp med fisketråd i taket. Vill du se vad andra klimathjältar har gjort med sina lådor? Spana in vår Pinterest här!

3. Billigt bus och godis!

Det blir ingen Halloween utan massvis av godis! 🍬 Fynda räddat godis och snacks från Matsmart! När grannskapets barn dyker upp på bus eller godis vill du inte vara den som inte kan bjuda på choklad, lakrits eller ferraribilar bara för att plånboken tryter. Är du inte en godisråtta? Du kan även fynda torkad frukt eller nötter hos oss. Ett nyttigare alternativ men lika klimatsmart!

4. Dumpa inte din pumpa!

En Halloween-klassiker är att karva pumpor, läskiga lyktor som lyser upp i höstmörkret. 🎃 Men har du tänkt på vad du gör med innehållet du karvar ut? Både fröna och pumpaköttet är rena delikatesser i matlagning. Du kan undvika matsvinn genom att tillaga en mustig pumpasoppa eller genom att rosta pumpafrön i ugnen med olja och kryddor. Visste du att pumpafrön är rika på omega 3? Kasta inte bort dessa smarriga och näringsrika frön!

Det behöver alltså inte vara så krångligt eller särskilt dyrt med en hållbar Halloween. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Happy Halloween! 👻