🐣 Äggjakt! 🐣 Hitta 4 gratisprodukter Läs mer

Enkelt, billigt och hållbart – så lyckas du med veckomatsedeln

Tips & tricks

2023-05-26

Att planera och följa en veckomatsedel för dig själv eller din familj kan kännas som en utmaning. Men det kan också vara en kreativ och rolig process. Här hittar du enkla tips och tricks för hur du lyckas med veckomatsedeln!

En veckomatsedel är ett utmärkt sätt att organisera måltiderna för veckan och se till att du och din familj äter hälsosam och varierad mat. Det är också ett smart sätt att minska matavfallet, spara pengar på matinköpen och hålla din budget. Så här kan du tänka för att komma igång med veckoplanering av dina måltider.

Så gör du en smart veckomatsedel

De flesta som gör en veckomatsedel fokuserar på veckans middagar eftersom det är de måltider vi oftast äter hemma. Ett bra sätt att börja skapa sin matsedel är att skriva upp en bruttolista med olika rätter som du eller familjen gillar samt rätter som ni är intresserade av att testa. Då får du förhoppningsvis en stor pott att välja bland när du ska planera maten för de olika dagarna i veckan.

Ett praktiskt tips när du gör matsedeln är att skapa en mall med rutor för varje veckodag där du skriver in veckans planerade maträtter. Det är ett bra sätt att skapa överblick och gör det enklare att till exempel involvera barn i planeringen. Mallen kan vara på ett papper som ni sätter på kylskåpet eller på en whiteboard eller griffeltavla. Det finns flera appar som kan hjälpa dig att organisera en veckomatsedel, men en fysisk planering som alla i hushållet kan se har många fördelar, särskilt om du skapar en veckomatsedel för barn. Tänk på att anpassa rätterna efter hur veckan ser ut. De dagar då familjen har mycket aktiviteter och lite tid passar enkla och inte så tidskrävande recept bättre, medan helgens måltider kanske kan få ta lite mer tid i anspråk.

Veckomatsedel för barn

Om du planerar middagar för en familj med barn i skol- eller förskoleåldern kan det vara bra att titta på skolans matsedel och undvika att det blir samma rätt till både lunch och middag för barnen. I en familj kan ni hjälpas åt att bestämma maträtter, till exempel genom att varje familjemedlem får välja en rätt till veckomatsedeln, eller att ni skriver upp vanliga rätter på lappar och låter familjemedlemmarna i tur och ordning dra varsin lapp för veckans matsedel.

I en veckomatsedel för en familj med barn är det också bra att variera riktigt säkra kort, det vill säga rätter du vet att alla gillar, med nya rätter du vill testa. När det handlar om barn är ett bra tips att försöka se deras näringsintag över en hel vecka istället för att fokusera på en enskild dag. Det kanske är helt okej att barnen äter ensidigt en dag om de får i sig de flesta näringsämnen sett över flera dagar.

Veckomatsedel med budget

En bra utgångspunkt när du skapar en veckomatsedel och vill hålla en tajt budget är att utgå från de mest prisvärda råvarorna, som potatis, ris, pasta och bönor. Dessa basvaror är inte bara billiga, utan också mångsidiga och kan användas i en mängd olika recept. Komplettera med säsongens mest prisvärda grönsaker och frukter och du har grunden för en rad hälsosamma och billiga måltider. Att äta mycket vegetariskt är en bra strategi för att spara pengar och värna om miljön.

Veckohandla på söndag

När veckans måltider är planerade är det smart att direkt skapa en inköpslista utifrån din veckomatsedel och handla alla ingredienser i en veckohandling. Då minskar du risken att du går i butiken och spontanhandlar onödiga saker under veckan. Att veckohandla varje söndag passar bra för många familjer eftersom det ofta finns lite mer tid på helgen och att ni sedan har alla råvaror hemma innan arbetsveckan startar. Ingredienser med lång hållbarhet och som du vet att du kommer att använda ofta, som pasta, ris eller konserver kan du med fördel handla mer sällan i större mängd. Att handla dessa varor på nätet är prisvärt och underlättar vardagen ytterligare.

Vad ska jag äta i veckan?

Här är ett exempel på en enkel, prisvärd och hälsosam veckomatsedel som passar för en familj med barn. Recepten är inspirerade av traditionell husmanskost och andra vanliga favoriträtter i svenska hushåll. Kom ihåg att anpassa rätterna efter familjens övriga planering med jobb, träning, kompisar och aktiviteter.

- Måndag: Linssoppa med fullkornsbröd. Linser är en utmärkt proteinkälla och fullkornsbrödet ger nyttiga fibrer.

- Tisdag: Grönsakspaj med sallad. Pajen kan fyllas med olika grönsaker och salladen ger fin kontrast till pajen.

- Onsdag: Ugnspannkaka med frukt och bär. En favorit för både stora och små. Ugnspannkaka är enkelt att laga och kan varieras med tillbehör utifrån vad som är i säsong. Pannkakan kan också relativt enkelt anpassas utifrån allergier eller andra matpreferenser.

- Torsdag: Kikärtsbiffar med potatismos och gräddsås. En vegetarisk variant av en klassisk husmansrätt.

- Fredag: Hemgjord pizza med säsongens grönsaker. Ett gott och festligt sätt att avsluta arbetsveckan.

- Lördag: Chili sin carne med ris. En smakrik och mättande rätt som hela familjen kommer att älska.

- Söndag: Pastagratäng med linser och tomatsås. Laga som en klassisk lasagne men byt ut köttfärs mot linser. Det här är en bra rätt att förbereda i förväg och förvara i kylen eller frysen.

10 tips för att göra det mesta av din veckomatsedel

1. Handla online: Om du handlar dina matvaror till veckomatsedeln via e-handel så blir det lätt att återanvända och förfina dina inköpslistor så att de över tid blir perfekt skräddarsydda för varje veckas måltider. Det blir också enkelt att dra nytta av extrapriser och erbjudanden.

2. Planera för rester: Gör en veckomatsedel där du kan använda överblivna rester från en rätt för att komplettera eller piffa upp en annan måltid senare i veckan. Till exempel kan överbliven kokt pasta bli perfekt att lägga i en tomat soppa för att göra den extra matig.

3. Alternera matsedlar: Skapa två veckomatsedlar som fungerar bra och alternera mellan dem. Då får du lagom med variation samtidigt som du kan dra nytta av att planera i förväg.

4. Planera inköpslistan: När du har skapat din veckomatsedel, skriv en inköpslista baserad på recepten. Detta hjälper dig att undvika impulsköp och säkerställer att du bara köper det du verkligen behöver.

5. Laga storkok: När du lagar mat, överväg att göra större portioner och frysa in rester i mindre behållare. Det gör det ännu lättare att följa veckomatsedeln en annan dag.

6. Skapa temakvällar: Att ha temakvällar i veckomatsedeln som "fredagspizza" eller "taco-tisdag” kan göra det roligare att både planera, laga och äta maten. Att hitta på egna tema-dagar kan bli en rolig familjeaktivitet.

7. Dela ansvaret: Om möjligt, dela ansvaret för att planera och laga mat med andra i familjen eller hushållet. Det hjälper till att fördela arbetsbördan och ger alla en chans att bidra med sina favoriträtter och idéer.

8. Planera tillsammans: Att samarbeta för att planera veckomatsedeln kan vara ett utmärkt sätt att involvera alla i hushållet och göra dem delaktiga. Varför inte ha en gemensam söndagsmiddag där familjen diskuterar vilken mat som passar för veckan som kommer.

9. Utmana varandra: Gör det till en rolig lek att då och då testa nya recept och matvanor. Till exempel kan ni avsätta en dag varje vecka för att testa en ny rätt. Turas om att hitta på och laga nytt. De bästa förslagen kan bli återkommande favoriter.

10. Använd matlådor: Använd matlådor för att ta med lunch till jobbet eller skolan, eller för att spara rester från middagen till dagen efter.

Fakta om matsvinn

Varje år slänger svenska hushåll ungefär 15 kilo ätbar mat per person. Dessutom häller vi ut cirka 18 kilo mat per person i vasken. Frukt, grönsaker, bröd och matrester är det som oftast slängs i soporna medan kaffe, te och mejeriprodukter hälls ut i vasken.

För en familj på två vuxna och två barn blir det alltså cirka 130 kilo mat och dryck per år. Ett svinn som motsvarar en kostnad på mellan 3000-6000 kronor. Globalt står matsvinnet för mellan 8-10 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Att minska matsvinnet är därför ett viktigt bidrag i kampen för att minska klimathotet.