😎 Pepsi Max 20-pack ENDAST 59 kr 😎 Till dealen
Matsmart Stories

Sänk dina matkostnader och spara till en miljon!

Tips & tricks

2022-09-20

Sänk dina matkostnader tillsammans med Ekonomigurun och spara ihop till en miljon! I denna artikel delar han med sig av sina 20 bästa tips på hur han sparar pengar på mat. Spana in dem nedan och tillämpa enkla sparknep i vardagen.

Som 28åring bestämde jag mig för att jag ville spara ihop en miljon kronor, så fort som möjligt. Målet var ekonomisk frihet och jag insåg att första steget var att dra ner på mina utgifter. Jag drog ner på mat och boendepriser genom att äta mer vegetarisk, sällan äta ute och sluta dricka alkohol/läsk. På 3 år, med lite hjälp av börsen, sparade jag ihop till min första miljon. Jag hade matkostnader på mellan 1000-2000kr per månad under 2018-2020 och här summerar jag några av tipsen jag snappat upp längs vägen:

1. Gör en budget/se över dina matkostnader

Kolla upp hur mycket du spenderar på mat på en månad. Dela upp i olika kategorier för att se hur mycket du lägger på just den kategorin. Tex kan du se hur mycket du lägger på halstabletter, läsk, godis, chips, färdigrätter, skräpmat etc. Sen kan du själv avgöra om du tyckte det var en rimlig summa du ville behålla eller om du vill spendera lite mindre på den kategorin.

2. Ät upp det du har

Många har nog mat i skafferierna att överleva en kortvarig zombie apocalypse. Ät upp det du har och köp inte nytt bara för att du är sugen på något annat än det du har. Du har säkert en massa maträtter du kan laga om du kollar igenom kyl, frys och skafferi. Gör som butikerna, inventera skafferiet för att se vad du har hemma!

3. Köp produkter som är nedsatta i pris

Ladda ner matvarukedjornas appar och titta i reklamblad för att få mer information om de senaste och bästa erbjudandena.

4. Handla via appar

Vill du spara ännu mer tid kan du använda smarta appar som Foodrunners, TooGoodtoGo, Matpriskollen eller Karma som på ett par sekunder både jämför priset på samma varor i olika butiker i ditt närområde, till att rädda mat som annars skulle kastas.

5. Laga från grunden

Lagar du maten från grunden blir det billigare än att köpa halvfabrikat. Det gäller inte bara pastasåsen utan även diverse såser och kryddblandningar. Kolla upp hur du gör din egen béchamelsås till lasagnen och din egen tacokrydda. Bakar du ditt eget bröd och gör din egen havremjölk finns det många kronor att spara in.

6. Gå ihop och handla

Ett smart sätt att undvika att slänga mat men samtidigt utnyttja erbjudanden är att gå ihop med någon annan när du handlar. Då kan du köpa ett helt vitkålshuvud eller 2 kg ost och skära upp och dela mellan er. Stora förpackningar är ju ofta billigare. Du sparar även in halva bensinkostnaden om du åker bil tillsammans. Och handlar du online sparar du in på frakten då den delas på två.

7. Skaffa ett matkort

Med ett matkort, eller ett kreditkort för mat kan du få bonus på alla köp du gör med kortet hos en viss matvarukedja. Det är även vanligt att få medlemsspecifika erbjudanden. Matkort finns hos de flesta matvarukedjorna.

8. Skapa en inköpslista och håll dig till den

Det medför att du minskar risken för att handla onödiga saker på impuls. Var extra försiktig vid kassorna där du står stilla längst och det finns massvis av lockelser till höger och vänster att ”slänga med sig”.

9. Handla på stormarknader

Du sparar mycket pengar på att handla i en större affär jämfört med om du handlar i den lilla kvartersbutiken.

10. Handla inte när du är hungrig

När du handlar på tom mage är det lätt att impulsköpa onyttiga och dyra saker. Då är det extra viktigt att hålla dig till din inköpslista. Många bäckar små kan bli stora utgifter.

11. Köp varor beroende på säsong

Det är exempelvis en bra idé att köpa varor som clementiner vid jul, för då är de billigast. Eller svenska morötter som är billiga och i säsong året om!

12. Köp frukt och grönt i den lokala marknadsbutiken

Har du en mindre lokal butik med stort utbud på frukt och grönt? Priser på frukt och grönt från dessa butiker kan skilja sig kraftigt från t.ex. ICA eller Coop och vi handlar nästan exklusivt främst frukt härifrån i vår familj.

13. Köp fryst mat, eller mat på burk

De är ofta lika nyttiga som färska matvaror, men också betydligt billigare och håller längre. Du undviker även onödigt matsvinn, då det bara är att kasta in resten i frysen.

14. Köp varor som befinner sig högt eller lågt

Du har kanske hört skämtet: ”Man ska böja sig ner i butiken för att hitta de lägsta priserna”. Det stämmer ofta, då butikerna oftast placerar de dyraste produkterna på perfekt ögon och plockhöjd.

15. Var inte rädd för att handla utgångna varor

När du handlar varor som snart uppnått sitt bäst före-datum sparar du pengar, samtidigt som du värnar om miljön tack vare att matsvinnet minskar. Osäker ändå? Spana in skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag här.

16. Handla vegetariskt

Priset på baljväxter (bönor, ärtor, linser) är ofta signifikant billigare än animaliskt protein, och samtidigt bättre för hälsan och planeten.

17. Köp inte dyra varumärken

Butikernas egna varumärken är i regel betydligt billigare jämfört med premiummärken såsom Findus, Kung Markatta och Felix. Om du inte handlar dem på Matsmart.se förstås.

18. Köp stora förpackningar

Du sparar mycket pengar på att köpa storpack, men du ska samtidigt försäkra dig om att du hinner äta upp varan innan den blir för gammal. Snart kommer Costco till Sverige, ett perfekt ställe att handla just bulk.

19. Odla din egen mat

Om du till exempel hyr ett trädgårdsland och/eller har en egen trädgård är det en bra idé att odla dina egna grödor som lök, tomater och potatis. Dessa kan växa nästan vart som helst i Sverige och du sparar mycket pengar på dessa. Samtidigt som du får möjlighet att äta produkter som verkligen är närodlade och ekologiska.

20. Dumpstra

Du kan också dumpstra mat. Jag har själv ”dumpsterdykt” som det heter och det finns stora summor att spara på detta. Det går ut på att du tar mat ur containrar som affärerna slängt maten i. Det är mat som många gånger datumet gått ut på men även varor vars kartonger bucklats till etc. Dumpstra är en gråzon i lagen och du ska noga kolla upp regelverk innan så du inte gör något olagligt.