🥳 Få 75 kr rabatt när du shoppar för 600 kr 🥳 Till kampanjen
Matsmart Stories

Sveriges mest hållbara e-handel!

Vi är Matsmart

2023-03-16

Just nu vandrar vi runt stolta som tuppar på Matsmart! Varför i allsin dar gör ni det, undrar kanske du? Jo, för att vi just utsetts till Sveriges mest hållbara e-handelsvarumärke i Sustainable Brand Index 2022. Utmärkelsen baseras på svenska konsumenters uppfattning om vilka som är de mest hållbara varumärkena baserat på frågor om socialt och miljömässigt ansvarstagande.

Förstaplatsen gör oss (såklart) dunderglada, inte minst med tanke på att hållbarhet ligger oss väldigt varmt om hjärtat och utgör grunden till varför vi existerar. Men den gör också att vi inte kan låta bli att blicka tillbaks på det gångna året och fundera över vad vi egentligen gjorde på hållbarhetsfronten? Vårt inte så korta svar på den funderingen kommer här:

1. Räddade rekordmycket mat

Självklart ägnade vi en stor del av vår tid åt vår favoritsyssla: att rädda mat. Faktum är att vi räddade rekordmycket under 2022 - över 13 000 ton. Det i sin tur gjorde att vi bidrog till nettobesparingar på över 11 000 ton CO2e, vilket är vad som krävs för att ladda telefonen en sisådär 1 338 069 109 gånger. Känns det märkligt att rädda mat bidrar till att spara CO2e? Läs då mer om hur det funkar här!

2. Förbättrade arbetsmiljön på nordiska lagret

Under året tog vi även vårt pick och pack och flyttade vårt nordiska lager från Katrineholm till Örebro. Flytten har inte bara inneburit att vi fått bekanta oss med en helt ny stad, utan även att vi fått lära känna en helt ny typ av kollegor: robotar. På det tre fotbollsplaner stora lagret jobbar nämligen 149 robotar med att rädda mat dagarna i ända. Tack vare dem och lite annan ny utrustning, har vi både kunnat packa ordrar snabbare och förbättrat arbetsmiljön för våra mänskliga kollegor. Exempelvis, så har robotarna minskat det genomsnittliga antalet kilometer som våra lagermedarbetare går på en dag, från 15 till bara tre kilometer. Dessutom har vi inhandlat nya ergonomiska och knävänliga mattor till plockstationerna, installerat luftrenare som tar bort 70% av allt damm och förbättrar luftkvaliteten, samt ljuddämpare som gör lagret tystare och snällare mot öronen.

3. Investerade i solpaneler

I samband med lagerflytten passade vi även på att investera i solpaneler till taket, vars elproduktion täcker runt 40% av det nordiska lagrets årliga elkonsumtion. Det betyder inte bara att mer förnyelsebar energi fått se dagens ljus (göteborgare: dags att fnissa), utan även att solsken på sätt och vis hjälper oss att rädda mat! Om inte det är en solskenshistoria, så säg?

4. Installerade en ny lådförslutningsmaskin

Som om solpaneler inte vore nog, tillägnades lagret även en ny lådförslutningsmaskin som beskär och minskar storleken på alla matsmarta lådor som skickas till den minsta möjliga. På så vis skickas mindre luft, vilket gör att ytterligare fyra lådor i snitt får plats på varje pall, vilket i slutändan resulterar i att omkring två pallar färre skickas i veckan. Summa summarum: mindre luft och färre transporter, precis i planetens smak!

5. Lanserade SAVED By Motatos

I maj lanserade vi vårt andra varumärke SAVED By Motatos som erbjuder skafferivaror gjorda på räddade ingredienser som återanvänds och omvandlas till oj-så-smarriga vegetarisk produkter. På så vis har vi levlat upp vårt maträddar-game från att bara rädda färdiga matprodukter till att även rädda ingredienser. Kalla oss saveoholics!

6. Beräknade våra klimatavtryck

Under årets gång har vi också hunnit att beräkna alla våra By Motatos och Saved By Motatos-produkters klimatavtryck och gett de så kallade climate labels. Till vår hjälp har vi haft en plattform vid namn CarbonCloud, där vi gjort livscykelanalyser och beräknat alla de utsläpp som genereras vid framtagningen av våra produkter i produktion, förädling, paketering och transportering. Resultatet av beräkningarna ger en siffra, eller climate label, som säger hur många kilon CO2e som genereras vid framtagningen av ett kilo av en specifik produkt.

Nyfiken på våra climate labels? Du hittar allihop här!

7. Skänkte pengar till The Hunger Project

Under 2022 bidrog vi även till att arbeta för en värld fri från hunger genom att skänka 100 000 kronor till The Hunger Project, en internationell organisation som jobbar med att utrota världshungern. Faktum är att en procent, eller minst 100 000 kronor, av vår bruttovinst från all försäljning av våra By Motatos och SAVED By Motatos-produkter skänks till The Hunger Project. På så vis kommer vi bidra till deras arbete för en bättre värld varje år!

8. Började samarbeta med Matcentralen i Örebro

Sist men inte minst så har vi även etablerat ett samarbete med Matcentralen i Örebro - en matbutik i Stadsmissionens regi som erbjuder mat till ekonomiskt utsatta individer mot en symbolisk summa. Vårt samarbete innebär att de får våra kundreturer som innehåller bra och ätbar mat, vilket uppgår till runt 60 lådor i veckan. På så vis får Matcentralen mer gratis mat att fylla sin matbutik med, samtidigt som vi undviker svinn i vår verksamhet. Med andra ord en riktig win-win där vi tillsammans gör matsystemet lite bättre för fler!

Glada över allt vi hunnit med och tacksamma över den ärofyllda förstaplatsen, blickar vi nu framåt mot ett nytt fartfyllt år med fler initiativ som ska bidra till en mer hållbar värld! Framtidens mat - här kommer vi!